Lezing ‘Luchtoorlog boven West-Friesland’ – Oorlogsmuseum Medemblik

MEDEMBLIK – Oorlogsmuseum Medemblik organiseert haar eerste lezing ooit. Deze eerste lezing gaat over de Luchtoorlog boven West-Friesland en wordt ondersteund door een grote hoeveelheid nooit eerder gepubliceerd beeldmateriaal. Zo wordt er aandacht besteed aan luchtoorlogincidenten, luchtaanvallen en fotoverkenningen in regio West-Friesland.

De lezing wordt gehouden in de stijlvolle jaren ‘40 Bioscoop-Theaterzaal van het museum waar het beeldmateriaal goed te zien zal zijn. De spreker op het podium is Hans Nauta (1967). Hans raakte in zijn tienerjaren hevig geïnteresseerd in de luchtoorlog. De verhalen en foto’s van zijn opa waren het startpunt voor een onderzoek naar de luchtoorlog van 1940-1945 boven Noord-Holland. In de afgelopen 35 jaar zijn door regelmatige bezoeken aan buitenlandse archieven, bijna 8.000 incidenten door middel van documenten en foto’s vastgelegd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep boven West-Friesland één van de routes van de duizenden geallieerde bommenwerpers naar doelen in Duitsland. Boven de regio opereerden dan ook vooral Duitse nachtjagers. Ter ondersteuning van de operaties van deze nachtjagers werd een grondradarstation bij Medemblik gebouwd. West-Friesland werd daardoor al snel het toneel van neergeschoten vliegtuigen. Later in de oorlog zou de regio een belangrijke rol spelen in verband met de wapendroppingen voor het Verzet.

Het vrijwilligersteam vraagt u zich per mail aan te melden via lars@oorlogsmuseummedemblik.nl
Inloop in het museum is op 1 juli vanaf 19:30 mogelijk. De lezing begint om 20:00 en bestaat uit twee keer 45 minuten met tussendoor een pauze van een kwartier. Een kaartje kost €5 per persoon en deze opbrengsten komen geheel ten goede aan de stichting.

Het adres van het Oorlogsmuseum is Zeldenrust 5, 1671GW in Medemblik. Let op: vol = vol.