Lezing in Oorlogsmuseum Medemblik over o.a de neergestorte Spitfire in Abbekerk

MEDEMBLIK – Na twee eerdere succesvolle lezingen, staat de 3e lezingavond alweer in de planning op 2 september. Tijdens deze lezing zullen twee sprekers u meenemen in de lokale gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog met behulp van divers (origineel) beeldmateriaal. Het beloofd weer een interessant en tevens ook gezellig avondje uit te worden!

1. Lezing F/sgt. Jozef Pretkowski 1915 –  1945.

Het verhaal van Jozef Pretkowski begint voor Abbekerk op 12 april 1945.De Spitfire, waarmee hij die ochtend in Gilze Rijen was opgestegen, werd beschoten en geraakt bij Kolhorn. Het vliegtuig stortte rond 12.00 neer in Abbekerk. In 1995 werd er een onderzoek gestart naar de historie van Jozef Pretkowski. Dit gebeurde op verzoek van de gemeente Noorder-Koggeland in het kader van de 50-jarige herdenking van de bevrijding. Het onderzoek begon op de begraafplaats van Abbekerk, waar de oude grafsteen de enige herinnering was aan deze Poolse vlieger. Het werd een ware wereldwijde ontdekkingstocht, waarvan Frits van der Starre u op deze avond deelgenoot wil maken.

Tekst gaat door onder de foto

2. Lezing De Slag bij Rustenburg.

Dinsdag 10 oktober 1944 zond radio Oranje een nieuwe droppingscode uit met de zin: ‘De aap is los’. Die nacht zou er een wapendropping plaats vinden in de Wogmeer. Echter door het slechte weer kon het vliegtuig de droppingsvelden niet vinden en werden er geen wapens gedropt. De transportploeg die de wapens zou ophalen was hier niet van op de hoogte en ging op de afgesproken tijd richting de Wogmeer. Wat zij ook niet wisten was dat een groep Landwachters hen bij Rustenburg in een hinderlaag opwachtte. Een enorm vuurgevecht volgde waarbij meerdere dodelijke slachtoffers vielen. De Duitsers zinden op wraak, met alle gevolgen van dien!

Tekst loopt door onder de foto

Foto aangeleverd

Hans Blom kan u er alles over vertellen waarbij ook vele bijzondere feiten aan de orde komen zoals het verband tussen neergestorte Amerikaanse bommenwerpers boven Hoorn in de zomer van 1944 een wit vliegeniersjasje en De Slag bij Rustenburg.

Reserveer snel je ticket door te mailen naar: lars@oorlogsmuseummedemblik.nl

Inloop in het museum is op 2 september vanaf 19:15 mogelijk. De lezing begint om 20:00 en bestaat uit twee keer 45 minuten met tussendoor een pauze van 20 minuten. Een kaartje kost €10 per persoon en deze opbrengsten komen geheel ten goede aan de stichting. Het adres van het Oorlogsmuseum is Zeldenrust 5, 1671GW in Medemblik. Let op: vol = vol.