MEDEMBLIK – SG De Dijk verdiende dit jaar de gouden Schoolkantine Schaal van het Voedingscentrum. Burgemeester Pijl kwam langs om te ontdekken wat dat nou precies inhoudt. Leerlingen Abiir Mugtaar (16) en Noa Kamps (15) lieten vol enthousiasme hun gezonde kantine zien. “Het is donderdag, maar het fruit voor deze week is alweer bijna op”, vertelt Abiir. Noa: “En dit is het kasboek. Het beheren van de kantine is namelijk óók onderdeel van het examen Economie & Ondernemen.”
De burgemeester is onder de indruk. Maar wat betekent die gouden Schoolkantine Schaal nou precies, vraagt hij zich af. “Dat SG De Dijk hard heeft gewerkt om de kantine gezonder te maken”, legt Abiir uit. “Meer dan 80% van ons aanbod bestaat uit gezondere broodjes, fruit en zero-sugar producten. Er is altijd drinkwater beschikbaar. En kinderen zien als eerste groenten en fruit, wat ook nog eens gratis is! Dat maakt het extra makkelijk om een gezondere keuze te maken.”
Tekst gaat door onder de foto
Ook lessen over voeding en beweging
De richtlijnen voor de Gezonde Schoolkantine zijn opgesteld door het Voedingscentrum. Een bewuste leefstijl is belangrijk voor jongeren. Docent Jeffrey Smits: “De gezonde gewoontes die zij nu aanleren, nemen ze een leven lang mee. Daarom krijgen leerlingen van SG De Dijk ook lessen over voeding en beweging. Zelfs de sporttoernooien buiten schooltijd zijn populair. De volgende stap is zelf gezonde broodjes maken en deze verkopen in de kantine.”
“Wist u dat zien eten ook doet eten?”
Het assortiment uitbreiden. Verkopen… “Aha, dus dát is de link met jullie profiel Economie & Ondernemen?”, vraagt burgemeester Pijl. Noa: “Klopt! In het derde en vierde jaar draaien alle leerlingen een week lang twee pauzes per dag de kantine. Inkoop, voorraadbeheer, administratie, hygiëne, promotie: alles komt voorbij. Wist u dat zien eten ook doet eten? Als één leerling een bekertje groenten haalt, komen er bijna altijd anderen achteraan.”
Tekst gaat verder onder de foto
Abiir ruikt commerciële kansen!
Noa en Abiir hebben ook vragen voor de burgemeester. “Waarom wilde u onze kantine eigenlijk bezoeken?”, vraagt Abiir zich af. “Omdat ik nieuwsgierig ben naar mooie projecten in de gemeente. Ik werk hier nog maar net. Een collega gaf deze tip. En ik ben blij verrast! Heel gaaf hoe jullie dit doen.” “Snacken jullie op het gemeentehuis ook verantwoord?” vraagt Noa. “Meestal wel”, lacht Pijl. Abiir ruikt commerciële kansen: “Anders komen jullie maar even bij De Dijk langs.”