Koninklijke onderscheiding voor Medemblikker Dick Opdam, 50 jaar dirigent

MEDEMBLIK – Afgelopen zaterdag 30 september ontving dirigent Dick Opdam uit Medemblik een Koninklijke Onderscheiding. De uitreiking vond plaats tijdens een receptie in ’t Veld, de plaats waar Opdam 50 jaar het gemengd kerkkoor Interamvo dirigeert. Hij ontving de onderscheiding uit handen van burgemeester Michiel Pijl.

Dick Opdam

In 1973, op 26-jarige leeftijd, begon Opdam zijn loopbaan als dirigent. Naast 50 jaar dirigent in ’t Veld is Dick Opdam 47 jaar dirigent van het koor Unciaal van de Heilige Martinus Parochie in zijn woonplaats Medemblik. In beide parochies verzorgen de koren onder zijn leiding de koorzang in de kerkdiensten. Ruim 40 jaar – tot 2017 – leidde hij Popkoor EQuality in Medemblik. Daarnaast was Opdam pianist/accordeonist van het duo ‘A Men’s passion’ waarmee hij tal van optredens heeft verzorgd in zorginstellingen in het land.

Hoogtepunten in 50 jaar dirigeren waren de Passieviering in 1976 en de musical over het 150-jarig bestaan van Martinuskerk in ‘t Veld in 2003, met opvoeringen voor drie volle kerken, een Top 2000 concert, een gospelconcert en een aantal musicals. Ook heeft hij meegewerkt aan een gezamenlijk project van Interamvo én koor Unciaal Medemblik: ‘Uitzien naar kerst’, met teksten geschreven door pastor Theo Vertelman.

Dick Opdam is voor zijn langdurige inzet benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.





















Tijdens een kerkdienst voorafgaand aan de receptie, ontving dirigent Dick Opdam de Sint Gregoriusspeld. Dit is een onderscheiding, ingesteld door het Bisdom voor personen die zich verdienstelijk maken voor de muziek in de liturgie.

Foto aangeleverd