Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing over vernietigingskamp Sobibór

8 maart / 20:00 - 23:00

MEDEMBLIK – Door een grote opstand in oktober 1943 werd er door de Nazi’s besloten om Sobibór te slopen en met de grond gelijk te maken. Er waren meerdere ooggetuigen, zoals Jules Schelvis en Thomas Blatt, die het kamp hebben omschreven en aan de hand van die omschrijving werden er beeld geschetst, plattegronden en maquettes gemaakt.

Eind 2014 werd door archeologen de gaskamer van Sobibór opgegraven. De ontdekking geeft meer inzicht in de opzet van het vernietigingskamp. Na het archeologisch onderzoek van 2014 konden de geschetste beelden worden geverifieerd en worden aangescherpt.

Jeroen Mol kreeg in 2015 de opdracht om een 3D reconstructie te maken op basis van alle beschikbare (nieuwe) informatie en neemt de bezoekers mee in de totstandkoming hiervan. Het eindresultaat van deze 3D weergave, welke in 2015 werd gepresenteerd in een Virtual Reality omgeving in Kamp Vugt, wordt op het scherm gepresenteerd. We gaan virtueel door Sobibór te lopen.

Tijdens de grote opstand werd plaatsvervangend kampcommandant Johan Niemann gedood. In 2019 werd een doos ontdekt met 350 door Niemann gemaakte foto’s, waaronder 62 zeldzame foto’s van Sobibór uit de periode 1942-1943. Het boek “Het Niemann Album” onthult deze foto’s, waardoor we een gedetailleerder beeld krijgen en enkele verhalen bevestigd worden.

Jeroen deelt de foto’s en geeft op de plattegrond aan waar ze zijn genomen, waardoor u een indringend inzicht krijgt in de geschiedenis van Sobibór.

De lezing begint om 20:00, de inloop is vanaf 19:15

Je kunt vooraf ook gezellig komen eten om 18:30,
het Museumteam bereidt het gerecht van de avond op originele W.O.II Veldkeukens waar je door middel van Live-Cooking, bij kunt komen staan. Een unieke beleving! Geef het op bij het boeken van je ticket en er wordt contact met je opgenomen over het gerecht en eventuele dieetwensen.

Gegevens

Datum:
8 maart
Tijd:
20:00 - 23:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , ,
Site:
https://ommedemblik.combi.ticketcounter.eu/nl-NL/lezingen

Organisator

Oorlogsmuseum Medemblik
Telefoon
06 23975661
E-mail
lars@oorlogsmuseummedemblik.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Oorlogsmuseum Medemblik
Zeldenrust 5
Medemblik, 1671GW
+ Google Maps
Telefoon
06 23975661
Bekijk de site van Locatie