MIDDENMEER – Het kabinet heeft vrijdag 2 locaties aangewezen waar in de toekomst hyperscale-datacenters mogen komen, datacenters die groter zijn dan 10 hectare en een elektriciteitsvraag hebben van 70 megawatt of daarboven. De ontwerpbesluit die minister Hugo de Jonge heeft gemaakt is vrijdag door het kabinet aangenomen.
Samen met Het Hoge Land in het noorden van Groningen zullen hier nieuwe hyperscale-datacenters worden gebouwd en niet zoals gehoopt rond Amsterdam of de andere grote steden. De regel geldt voor alle aanvragen die na afgelopen 16 februari zijn ingediend omdat toen een tijdelijke stop werd ingesteld op de bouw van hyperscale-datacenters in Nederland. De onrust rondom de komst van een hyperscale-datacenter naar Zeewolde zette de gemoederen op scherp.
Of Facebook definitief gaat afzien van bouw bij Zeewolde moet nog wel eerst duidelijk worden, ondertussen weigert het Rijksvastgoedbedrijf om de grond die Facebook nodig heeft voor haar plannen te verkopen. Minister de Jonge wil eerst met Zeewolde om tafel voor hij een definitief besluit gaat nemen.
Met dit ontwerpbesluit zullen naast de hyperscale-datacenters van Microsoft en Google nog meer hyperscale-datacenters naar de Wieringermeer gaan komen. De Wieringermeer is in trek bij bedrijven met hyperscale-datacenters vanwege de goede liggen, goedkope grond en de aansluiting op het internet.
Bij de bewoners van de Wieringermeer is het nieuws over de plannen van het kabinet als een bom ingeslagen en ook de coalitie die op dit moment gesmeed wordt in Hollands Kroon zullen hier op moeten gaan reageren. Onafhankelijk Hollands Kroon had in hun verkiezingsprogramma opgenomen dat er geen nieuwe hyperscale-datacenters naar de Wieringermeer meer zouden gaan komen. De belofte lijkt met het besluit van het kabinet overboord te kunnen worden gegooid. De partij heeft nog niet gereageerd op de plannen van het kabinet.
De Eerste en Tweede kamer moeten nog hun akkoord geven maar dat lijkt een niet al te groot probleem voor minister de Jonge te worden.
Lees ook: