Kabinet lijkt toch op niet sluiten scholen af te stevenen, ondanks dat dat de grootste besmettingshaard is

WEST-FRIESLAND – Zowel het kabinet als het OMT. zijn sterk verdeeld over het wel of niet sluiten van de basis- en middelbare scholen om zo de explosieve groei van het aantal besmettingen de kop in te drukken. Vooral de basisscholen blijken een broeinest van besmettingen zijn en veel scholen zijn al gesloten of deels gesloten omdat leerkrachten en veel leerlingen corona hebben.
Na uren van vergaderen heeft het kabinet donderdag nog geen definitieve beslissing kunnen nemen en vergadert vandaag verder om vanavond om 19:00 uur tijdens de ingelaste persconferentie bekend te gaan maken welke maatregelen er bovenop de huidige komen.
Vast staat wel dat het kabinet zo goed als zeker niet-essentiële sectoren gaat sluiten tussen 17:00 en 05:00 uur. Niet essentiële winkels zijn:

  • kledingwinkels, woonwinkels, elektronicawinkels, bouwmarkten, keukenwinkels, tuincentra, juweliers, boekhandels.
  • Cultuursector als bioscopen en theaters
  • Niet-essentiële dienstverlening, zoals contactberoepen, zaalverhuur, recreatie, pret- en dierenparken, wellnesscentra, sauna’s en zonnestudio’s, recreatief vervoer (zoals rondvaartboten). Ook cursussen en trainingen, behalve als deze noodzakelijk zijn voor beroepsuitoefening.

Essentiële winkels zijn oa. supermarkten, dierenwinkels, drogisterijen, audiciens en opticiens, wasserijen en stomerijen en groothandels, deze blijven gewoon open maar krijgen mogelijk wel met een eerdere sluitingstijd te maken.
Niet alleen bij het kabinet en het OMT. is er verschil over wel of niet sluiten van scholen, ook binnen het onderwijs zelf is er veel verschil over het wel of niet sluiten. De ene helft wil dat de scholen absoluut openblijven en de andere helft wil sluiting. Vooral leerkrachten van scholen die al gesloten of deels gesloten zijn roepen op om het onderwijs t/m de kerstvakantie te sluiten om zo het aantal besmettingen naar beneden te krijgen.
In West-Friesland zijn de scholen overwegend tegen het sluiten van de scholen omdat het is bewezen dat de leerlingen veel schade ondervinden van het niet krijgen van fysieke lessen maar via online lessen. Maar ook daar is de twijfel aan het toenemen omdat nu duidelijk is geworden dat de scholen juist de meeste aantal besmettingen kent.
Donderdag werden er ruim 22.000 mensen positief gevonden en code zwart voor de ziekenhuizen ligt weer op de loer, en mogelijk krijgt Limburg nog deze week daarmee te maken. Daar hebben de ziekenhuizen code D2, de fase voor code zwart, uitgeroepen en verspreiden nu al patiënten over ziekenhuizen in Nederland omdat zij het niet meer aankunnen.
Veel operaties zijn nu alweer uitgesteld omdat alle zorg nodig is voor de explosieve groei van het aantal coronapatiënten waarvan verreweg de meesten geen vaccinatie hebben gekregen en waar ook kinderen en jongeren van tussen de 10 en 18 jaar tussen zitten.
Ziekenhuizen kijken nu eerst naar levensverwachting, is je levensverwachting hoog dan krijgt deze patiënt voorrang op iemand met een lage levensverwachting, dit zijn mensen met bijvoorbeeld mensen met kanker of andere levensbedreigende ziektes.