Jubileumeditie Zuiderzeelicht schijnt betoverend licht op Volendam

ENKHUIZEN – Zuiderzeemuseum verwonderen tijdens de vijfde editie van Zuiderzeelicht: het waterveulen van Volendam. Wandel in de avonduren door de sfeervol verlichte straatjes van het buitenmuseum en laat je meeslepen door het aangrijpende verhaal over een eigenzinnig meisje dat Volendam voorgoed zou veranderen.

Presentator Kees Tol neemt je mee, terug in de tijd, ver vóór de visserij, klederdracht en muziek. Via licht, beeld en geluid komt de legende over het waterveulen van Volendam stukje bij beetje tot leven. Kom je verwonderen in het donker!

Volendam, het bekendste vissersdorp van Nederland is prachtig gelegen aan de voormalige Zuiderzee en beroemd om zijn palingsound, traditionele kleding en heerlijke vis! Maar lang geleden was Volendam nog een klein boerendorp. Dag in dag uit ploeterden en ploegden de boeren op de drassige akkers. Ze vochten tegen stormen en overstromingen. Het leven was één grote strijd tegen de eeuwige dreiging van de Zuiderzee.

Zelfs in warme zomers, als de zee kalm tegen de oevers klotste, stak geen Volendammer ook maar een teen in het koele water. Niemand, behalve Lijsje! Treed tijdens Zuiderzeelicht in de voetsporen van deze eigenwijze boerendochter en ontdek hoe zij een handvol arme dorpelingen uiteindelijk weet te overtuigen om met boten en netten de woelige Zuiderzee op te varen.

Verteller Kees Tol

Het Zuiderzeemuseum is enorm trots dat Volendammer Kees Tol de verteller is van deze nieuwe editie van Zuiderzeelicht. Bij een verhaal over Volendam hoort immers een Volendammer verteller! Kees Tol, presentator en acteur, is onder meer bekend van Casino Royaal (2023), VT Wonen: weer verliefd op je huis (2018-heden) en sinds december 2019 één van de ambassadeurs voor Stichting Lezen en Schrijven.

Openingstijden en tickets

Zuiderzeelicht is te bezoeken van 16 december 2023 t/m zondag 7 januari 2024 tussen 17.00 en 22.00 uur, met uitzondering van 24, 25 en 31 december en 1 januari.

Het evenement is alleen toegankelijk voor bezoekers met een online ticket.

Boek nu je favoriete datum en starttijd via tickets.zuiderzeemuseum.nl/zuiderzeelicht http://tickets.zuiderzeemuseum.nl/zuiderzeelicht, ook met een Museumkaart of VriendenLoterij VIP-kaart.

Eten en drinken

In museumrestaurant het Amsterdamse huis kun je vooraf of na afloop van de wandeling genieten van bijvoorbeeld kabeljauw met Volendammer butter en eek, een dampende kop pompoensoep of overheerlijke hete bliksem.

Deze gerechten zijn online met korting bij te boeken.

Praktische informatie

De wandeling duurt ruim een uur. Een gedeelte bestaat uit onverharde paden, dus trek stevige schoenen aan en vergeet niet om je warm aan te kleden. De ingang en parkeerplaats van Zuiderzeelicht bevinden zich aan de Kooizandweg in Enkhuizen.

Lees meer over route en parkeren of bekijk de veelgestelde vragen op de website van het museum.

Foto aangeleverd