Je huis verwarmen en/of verkoelen met met de aarde neemt een vlucht in Medemblik

MEDEMBLIK – Bij de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord zijn al in een paar weken tijd drie aanvragen binnengekomen voor het aanleggen van een GBES, een Gesloten Bodemsysteem, om een huis in de winter mee te verwarmen en in de zomermaanden voor verkoeling te zorgen.

Een gesloten bodemenergiesysteem is een installatie waarmee door gesloten leidingen vloeistof door de bodem wordt geleid om aan de bodem warmte of koude te onttrekken. Deze warmte of koude wordt vervolgens gebruikt voor de verwarming of koeling van ruimten in bouwwerken. Er wordt geen grondwater verpompt en de vloeistof komt niet in contact met het grondwater.

De circulatievloeistof die door de leidingen wordt gepompt, kan bestaan uit zuiver water of water met een antivriesmiddel. De circulatievloeistof neemt de temperatuur van de omliggende bodem over. .(bron: infomil)

Inwoners van Medemblik, Midwoud en Nibbixwoud hebben nu bij de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord een melding gedaan om een GBES te mogen aanleggen. Heeft u ook interesse om een GBES aan te leggen, kijk dan eerst op de website van branchevereniging Bodemenergie.

Afbeelding: Branchevereniging Bodemenergie