IVN: ‘Niet wildplukken zonder zwamdiploma’

MEDEMBLIK – Vorige maand overleden in Polen twee Afghaanse broertjes na het eten van giftige paddenstoelen. Ontzettend treurig en daarnaast ook weer een belangrijke waarschuwing. We lijken meer de natuur in te willen dan in het jaren het geval is geweest; maar blijf van die paddenstoelen af als je niet weet waar je mee bezig bent. Want paddenstoelen eten, kan levensgevaarlijk zijn.

Grietje Loof van IVN Natuureducatie zegt hierover: ‘IVN Natuureducatie roept iedereen op juist nu naar buiten te gaan. Want de herfst is prachtig en de paddenstoelen, die daarbij horen, zijn fascinerend. Door de wat vochtige zomer, is er nu in het najaar een grote variatie aan paddenstoelen. Maar van al die verschillende soorten paddenstoelen in ons land zijn er maar liefst 30 giftig en 5 echt dodelijk als je ze eet.

Groene knolamaniet

De groene knolamaniet is er zo eentje. Niet aanraken en niet eten! Hij wordt niet voor niets de ‘death cap’ genoemd. Hij tast je lever en nieren aan. Ook van de panteramaniet, de voorjaarskluifzwam, het bundelmoslokje en de parasolzwam moet je echt afblijven. Maar door alle variaties is het ongelooflijk moeilijk om alle paddenstoelen van elkaar te onderscheiden. Daarvoor moet je een kenner zijn,‘ aldus Grietje Loof

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum meldde in september al de eerste acht vergiftigingen in Nederland. IVN wil daarom echt waarschuwen voorzichtig te zijn. Paddenstoelen plukken om te eten, het is net als zwemmen zonder zwemdiploma en dan het in het diepe springen. Als je geen zwamdiploma bezit, ga je ook niet wildplukken om paddenstoelen vervolgens bij de maaltijd te gebruiken. Wie echt heel geïnteresseerd is, doet er verstandig aan een kenner te raadplegen of een paddenstoelencursus te volgen.