Irene Schouten: “Ik was liever thuis gebleven”

HOOGKARSPEL – Ze keerde terug naar de baan waar ze eeuwige roem vergaarde door zich te laten kronen tot de schaatskoningin van 2022 tijdens de Olympische Winterspelen. Maar nu naar afloop van de 3000 meter zit er geen juichende en feestende Irene Schouten, maar een Schouten haar race, die ze ver achter de winnares eindigde, ‘verschrikkelijk’.

Ze zocht nog naar excuses, maar ze vond toch dat het vooral aan haarzelf lag dat ze zo slecht presteerde. Tegen de NOS vertelde Schouten dat ze eerder deze week al niet lekker schaatste en nu moest ze ook nog als eerste aan de bak waardoor ze niet genoeg tijd had om lekker in te rijden.

Door haar slechte prestatie start Irene de derde wereldbeker in de B-groep. In die zelfde B-groep reed haar ploeggenote Marijke Groenewoud de snelste tijd van de dag en mag dus in Noorwegen in de A-groep starten. Schouten reed 4.10,62 (achtste tijd) en Groenewoud 3.59,34.

Winnares werd de Noorse Ragne Wiklund in 4.03,41 voor Martina Sablikova die in 4.04,84 over de finish kwam en de nr. 3 de Chinese Mei Han die voor eigen publiek voor het eerst op het podium kwam, zij kwam in 4.05,45 over de streep.

Voor Joy Beune was het zuur, zij kwam met 4.06,20 net tekort voor een podiumplaats.

Foto: Archieffoto Irene Schouten