Irene buigt haar hoofd voor ontketende Joy Beune, maar 2e is ook heel mooi

HOOGKARSPEL – Drie keer goud en één keer zilver, Irene Schouten kan met trots terugkijken op de afgelopen wereldkampioenschappen afstanden in het Canadese Calgary. Goud op de 3000 meter, goud op de bizar verlopen massa start en goud op de teamachtervolging met een nieuw Nederlands en Wereldrecord. Van de Koningin van de Spelen is ze nu ook de Koningin van het Wereldkampioenschap.

Natuurlijk was het verlies tegen Joy Beune zuur, ze had haar zinnen gezet op een 4e gouden medaille, maar de 31-jarige schaatsster uit Hoogkarspel baalde wel dat ze niet had gewonnen, maar kijkt toch met veel plezier terug op het WK. Haar rit was volgens Schouten niet bepaald vlekkeloos maar ze mocht gelukkig wel tegen een sterke tegenstandster schaatser rijden, de Tsjechische Martina Sábliková, die met haar 36 jaar nog steeds één van de toppers is op deze afstand en dat ook weer liet blijken.

Tot 3500 meter wist ze Irene prima partij te geven, maar na 3500 meter gaf zoals zo vaak Irene gas bij en liep ze 3 seconden uit op Sábliková om in een tijd van 6:48.98 te finishen. De ritten daarna beten zich allemaal stuk op die tijd, Ragne Wiklund, die een moeilijk seizoen kende door ziektes, reed naar 6:52.46 goed voor een vierde plaats en de laatste die binnen de 7 minuten finishte, de Canadese Isabelle Weidemann kwam tot 6:55.47 goed voor plaats vijf.

Toen kwam de rit van Joy Beune die erg hard van start ging alsof het een 3000 meter was, ‘ik reed erg soepeltjes en het ging gewoon erg goed,’ aldus Beune. ‘ik kon het ook tot het einde volhouden,’ vertelde ze voor de camera van de NOS. Met een tijd van 6.47,72 reed ze een dik persoonlijk record en dus ook Wereldkampioen op de 5000 meter, 3 uur later stond ze weer aan de start op de 1500 meter waar Beune nog even de bronzen medaille won.

© NOS