‘Hulde voor het bestuur’ zegt wethouder Broeders toen duidelijk werd dat de inboedel van het weeshuis in handen van de gemeente Medemblik komt

MEDEMBLIK – Een deel van de collectie was al geschonken aan de oudheidkundige vereniging in Medemblik maar een ander deel zou gaan worden geveild tot schrik van veel Medemblikkers en raadsleden. Toen het bericht naar buiten kwam van de veiling twijfelde de wethouder geen moment en ging in gesprek met het bestuur van de Stichting van het oude weeshuis in Medemblik.

De collectie kwam beschikbaar door de verkoop van het oude weeshuis aan Joost Weel die in het weeshuis 8 huurappartementen gaat realiseren en van het poorthuis een woonhuis gaat maken. Omdat de collectie zeer omvangrijk was besloot het bestuur om een deel aan de Oudheidkundige Vereniging Medemblick te schenkel die toen bleek dat er nog meer in de collectie zat niet snapte waarom zij dit ook niet kregen.

Wethouder Jeroen Broeders heeft de veiling weten te voorkomen: “Het zou doodzonde zijn als deze collectie uiteen zou vallen. Het Weeshuis is sinds 1575 onlosmakelijk verbonden geweest aan de stad Medemblik. Deze collectie vormt daarmee onderdeel van het erfgoed van onze gemeente. De collectie blijft nu intact en is voor de toekomst zekergesteld. En nu moeten we gaan zorgen dat we al dat bijzondere erfgoed in onze gemeente, zoals deze collectie maar bijvoorbeeld ook het schilderij van Radboud, ergens goed kunnen tentoonstellen. Medemblik heeft genoeg geschiedenis om een heel museum te vullen!!!

Nu de rest van de collectie, waaronder kannen en een doofpot uit de Regentenkamer, in handen van de gemeente Medemblik is gekomen moet worden gezocht naar een locatie voor deze historische spullen. Een mogelijkheid zou zijn de oudheidkundige vereniging maar ook Kasteel Radboud is een optie. Daar zal op een later tijdstip een beslissing over worden genomen.

3 gedachten over “‘Hulde voor het bestuur’ zegt wethouder Broeders toen duidelijk werd dat de inboedel van het weeshuis in handen van de gemeente Medemblik komt

  1. En wie was degene die ervoor gezorgd heeft, dat dit nieuws bij de gemeente terecht kwam na een verontrustend telefoontje van de Bond Heemschut, waar zij lid van is???? Inderdaad Historisch Museum Medemblik! Dat mag toch ook weleens gezegd worden! Overigens is er nog meer dan genoeg, in het museum om deze stukken ten toon te stellen. Het zou erg mooi aansluiten bij de huidige collectie. Kom gerust eens langs om kennis te maken.

  2. Waarom staat die collectie bij 1 of ander afgelegen lokatie en niet bijvoorbeeld in Kasteel Radboud daar waar het hoort.

Reacties zijn gesloten.