HOORN – De reactie van de organisatie dat zij tevreden zijn met hoe de Ironman afgelopen weekend is verlopen bij de fracties van de PvdA Hoorn, Fractie Tonnaer, Liberaal Hoorn en de VVD Hoorn in het verkeerde keelgat geschoten. De vier partijen vragen zich af waarom de organisatie van de Ironman het programma niet heeft aangepast of zelfs zoals bij de Halve Marathon in Utrecht de boel heeft afgelast. Juist omdat het al dagen van te voren bekend was dat het afgelopen zondag tropisch heet zou gaan worden.
Schriftelijke vragen
De vier partijen hebben een waslijst aan schriftelijke vragen afgevuurd aan het college van Hoorn:
- Waarom heeft de organisatie van de Ironman het programma niet aangepast of afgelast naar aanleiding van de ruim tevoren voorspelde hoge temperaturen, terwijl andere sportevenementen daar wel voor kozen?
- Kunt u ons meenemen in de overwegingen van de Burgemeester om blijkbaar niet in te grijpen, ook niet toen het gedurende de dag steeds heter werd?
- Welke organisaties en instanties hebben hierover overleg gehad en uiteindelijk besloten dat het evenement zonder aanpassingen of beperkingen door kon gaan?
- Waarom werd de Schutz Marathon Hoorn in 2019 wel afgelast bij vergelijkbare temperaturen?
- Hoeveel mensen zijn er in totaal onwel geworden en hoeveel daarvan moesten er uiteindelijk in het ziekenhuis behandeld worden?
- Was de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) actief betrokken bij het advies om de Ironman zonder aanpassingen door te laten gaan?
- Heeft de organisatie gebruik gemaakt van de hitte index en -zo ja- welke metingen hebben zij dan op welke wijze verricht?
- Wie heeft besloten dat het evenement een half uur later moest beginnen, waardoor de deelnemers een half uur langer in hun warme wetsuit in de zon moesten wachten en is dat achteraf een verstandige beslissing geweest?
- Welke financiële gevolgen zou aanpassing of afgelasting hebben gehad en zijn deze onderling besproken? Heeft dit op enigerlei wijze invloed gehad op de genomen beslissing?
- Hoeveel ambulances waren er betrokken bij de hulpverlening, heeft dat in de regio geleid tot langere aanrijtijden en door wie worden deze kosten betaald?
- Hoeveel ijsbaden waren er beschikbaar en was dat voldoende?
- Volgens de organisatie deden er dit jaar ruim duizend deelnemers mee uit 64 landen, maar hoeveel van hen waren professionele triatleten?
- Was het Julianapark goed genoeg bereikbaar voor de hulpdiensten om daar de start en finish te organiseren?
- Waren er voor de deelnemers voldoende schaduwplekken in het Julianapark om na de finish af te koelen?
- Klopt het dat er na de finish maar een (1) flesje water per deelnemer beschikbaar was, omdat er anders niet voldoende voor iedereen zou zijn?
- Was een (1) foodtruck voldoende voor het aanwezige publiek om eten en drinken te kopen, aangezien er verder geen horeca in de directe omgeving was?
- In hoeverre is ten aanzien van de organisatie en afsluiting rekening gehouden met de maandelijkse koopzondag?
- Wat is er waar van de geruchten dat de Ironman Westfriesland volgend jaar niet meer op de kalender terugkeert?
Het mag duidelijk zijn dat wat de Hoornse politiek betreft de Ironman 2023 nog een flink staartje gaat krijgen.
Goed dat hier vragen over worden gesteld. Het is duidelijk dat zelfinzicht en overleg niet in de sterkste punten van de organisatie zijn. Komen er in Medemblik ook nog vragen vanwege de urenlange onbereikbaarheid van en chaos in de grootste toeristische kern op een zomerse zondag?