Hollands Kroon buigt zich over toekomst IJsselmeer, zonne-atollen, boseilanden, aanlegplaatsen, natuur..

WIERINGERMEER – Er staat donderdag 20 april de raadsleden van Hollands Kroon een moeilijke opdracht te wachten. Dan staat de toekomt van het IJsselmeergebied tussen Den Oever en Medemblik op de agenda. Plannen voor drijvende zonne-atollen en de aanleg van eilanden voor nieuwe natuur.

Vooral de komst van heel veel zonnepanelen in het IJsselmeer werpt veel weerstand op bij de inwoners van Hollands Kroon, gesproken wordt over ruim 2 miljoen zonnepanelen in totaal die in het IJsselmeer moeten komen.

Het Buitendijks Plan voorziet in een basiskwaliteit voor recreatie waardoor het huidige recreatieve (vaar)aanbod enorm zal verbeteren. Vanuit deze basis kan verder worden geïnvesteerd in economische en recreatieve ontwikkeling. De doorontwikkeling van het recreatief programma kan plaatsvinden in samenwerking en overleg met betrokken partijen. De betekenis van het gebied kan zodoende verder groeien, in aansluiting op de Kustvisie IJsselmeerkust.

Lees ook: 2 miljoen zonnepanelen op zonne-atollen in het IJsselmeer

Drijvende en staande panelen

De drijvende panelen liggen vlak boven het wateroppervlak. De top van de staande zonnepanelen zijn met 3,5 tot 4,0 meter vergelijkbaar met de hoogte van de dijk. Alleen de markante duinkoppen met de technische installaties in het zuiden en de boseilanden in het noorden steken hier boven uit. Hierdoor blijft de uitgestrekte horizon zichtbaar wanneer de recreant op de dijk staat. Uiteraard zullen de atollen met zonnepanelen en de boseilanden goed zichtbaar zijn op de dijk ten noorden van de Oude Zeug.

Van grotere afstand – zoals vanaf Medemblik of vanaf een (zeil)boot – zullen de atollen als ‘streep’ aan de horizon zichtbaar zijn. De dominantie van Windpark Fryslân bepaalt op veel plekken de beleving.

Boswereld

De wereld rondom het Gat in de Dijk en het Robbenoordbos wordt kleinschalig, in contrast met het IJsselmeer. Dit gebied is goed toegankelijk vanuit Den Oever en het huidige recreatieve aanbod in deze regio. De beboste natuureilanden zorgen ervoor dat het gebied niet in één oogopslag te overzien is. Ze bieden verschillende luwe vaarroutes voor kleinschalige vaarrecreatie zoals sloepen, kano’s of kleinere zeilbootjes. Het grotere zuidelijke eiland is een van de twee toegankelijke recreatie-eilanden binnen het plan, met kansen voor een haventje, diverse aanlegsteigers en ankerplaatsen. Dit eiland krijgt een baai zodat bij bijna alle windrichtingen hier luwte aanwezig is waardoor het een prettige overnachtingsplek wordt voor kajuitboten.