Hoe een klein stukje zichtbare enkel Irene een wereldtitel kost, ‘jury was bikkelhard’

HOOGKARSPEL – De tranen van verdriet bungelden over de wangen van de drie vrouwen, Irene Schouten, Marijke Groenewoud en Joy Beune na afloop van de ploegenachtervolging. Het leek een groot feest te worden, de 3 dames reden naar de zege in een nieuw wereldrecord maar niet lang na de finish kwam het nieuws dat ze waren gediskwalificeerd omdat er een klein stukje enkel zichtbaar was op de rechtervoet van Joy Beune, en dat is niet toegestaan.

Joy Beune snapte er helemaal niets van, ‘voor de race heb ik nog gekeken en ze zaten nog goed.’ De regels zeggen dat de enkels volledig beschermd moeten zijn tegen de vlijmscherpe schaatsen van de sporters, in het verleden zijn er diverse schaatsers soms ernstig gewond geraakt doordat een schaats de enkel raakte.

Bondscoach Rintje Ritsma gaf Joy Beune de voorkeur boven Antoinette Rijpma – De Jong en dat pakte enorm goed uit. Waar het met Rijpma – De Jong nog wel eens stroef liep ging het met Beune vanaf de start als een raket, zeer snelle rondetijden en vooral vlakke ronde tijden bracht het drietal naar een wereldrecord. Ritsma was zelf ook bedroefd over de diskwalificatie maar ook hij liet weten dat regels regels zijn, het is voor je eigen veiligheid al werd er nog wel geprobeerd de beslissing van de scheidsrechter terug te draaien maar dat liep op niets uit. Nu werkt Canada de wereldkampioen.

Irene Schouten liet na afloop weten dat ze zo hard op de ploegenachtervolging hadden getraind met zijn drietjes en nu met lege handen zitten. De 2.52,65 die zij reden werd na de diskwalificatie van de borden geschrapt..