Het zit erop, Irene is geen full prof schaatsster meer, of toch wel?

HOOGKARSPEL – Ze kon natuurlijk maar op 1 manier afscheid nemen afgelopen zondagmiddag op het snelle ijs van de schaatsbaan in Leeuwarden. Direct de aanval opzoeken, en toen dat niet lukte gewoon met groots overmacht de sprint winnen. Het professioneel schaatsen zit erop, wat het langebaanschaatsen betreft. Ineens liet Irene zondagmiddag weten niet te willen stoppen als marathonschaatsster en op amateurbasis door te willen gaan, niet elke wedstrijd rijden maar uitkiezen welke ze wil rijden en dan ook nog alleen als ze denkt dat ze niet als ‘pelotonvulling’ gaat rondrijden.

Een glorieus afscheid kreeg ze niet zondag, niet omdat de KNSB dit vergat, maar omdat ze het zelf niet wilde. De aankomende maanden zal Schouten vooral bestaan uit afstand nemen van het leven als topsporter, aftrainen, niet meer als een kluizenaar leven.

Achter Schouten finishte Esther Kiel als tweede en Elsemieke van Maaren als derde, Van Maaren pakte hiermee ook de eindoverwinning en overwinning zonder een marathon te hebben gewonnen maar door in elke race hoop punten te pakken. Ook haar team BDM / BTZ pakte de eindoverwinning bij de ploegen.

Achter de top drie 2 wist Sofie Schilder uit Hoogwoud de vierde plaats voor zich op te eisen, en zich zo vol in de picture te schaatsen omdat ze op zoek is naar een nieuwe ploeg. En nu meerdere schaatssters na dit seizoen niet meer terugkeren in het marathonpeloton lijkt het een kwestie van tijd te zijn dat ze een nieuwe ploeg heeft.

Bente Kerkhoff uit Oostwoud pakte de vijfde plaats en is een vaste waarde voor Albert Heijn Zaanlander geworden op zowel de marathon als bij het langebaanschaatsen. Beau Wagemaker pakte de tiende plek in Leeuwarden.