‘Het vrouwtje’ en ‘Opa’ veroordeeld wegens drugshandel

ABBEKERK – Mariska H. uit Abbekerk, onder drugsgebruikers ook wel bekend als ‘het vrouwtje’, is dinsdag door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld tot 18 maanden cel waarvan 6 voorwaardelijk wegens de handel in drugs in verschillende Westfriese gemeenten.

Haar voormalige stiefvader, de 79-jarige Dirk van L. uit Enkhuizen, kreeg 184 dagen celstraf opgelegd waarvan 180 voorwaardelijk. Van L. hielp als chauffeur mee aan het bezorgen van onder andere XTC en cocaïne.H. verklaarde twee weken geleden bij de rechtbank in Alkmaar dat ze inderdaad drugs verkocht heeft, maar dat dat was omdat ze een schuld open had staan bij een aantal criminelen.

Die schuld zou zijn ontstaan toen de politie een wietkwekerij op haar zolder oprolde, waardoor de opbrengst van een oogst in het water viel. H. zei nooit iets te hebben verdiend met de drugshandel.

De Alkmaarse rechtbank stelde in het vonnis echter dat ‘het vrouwtje’ uit eigen beweging in drugs is gaan handelen. Haar man werd door de rechters wel vrijgesproken.

Het Openbaar Ministerie had langere celstraffen geëist tegen ‘het vrouwtje’ en haar medeverdachten, maar de rechters zagen een kortere periode van drugshandel als voldoende bewezen.

Ook werd een aanzienlijke ontnemingsvordering van 165.000 euro afgewezen, omdat deze onvoldoende was onderbouwd.