‘Het is ongelofelijk en onverantwoord hoe hard hier wordt gereden’, de roep om 30km/u zones neemt flink toe

MEDEMBLIK – Zo begint de brief die een bewoner van de kerkstraat-Verlengde Kerkweg in Wognum. De bewoner nam de oproep van Hart voor Medemblik ten harte om te klagen over het verkeer dat over de Verlengde Kerkweg rijdt.

Donderdag 12 januari komt tijdens de raadscommissie het nieuwe Gemeentelijke Verkeers- en Vervoersplan (GVVP) ter sprake. Hart voor Medemblik riep via de sociale media de inwoners van de gemeente Medemblik op om te komen inspreken of de gemeenteraad te schrijven met hun klachten over het verkeer in hun woonkern.

De briefschrijver schrijft in de brief: “Het is ongelofelijk en onverantwoord hoe hard hier wordt gereden. Zeker als men dit, soort van, kruispunt voorbij is en op de Verlengde Kerkweg rijdt lijkt het wel een vrijbrief om vooral gas te geven. Wij wonen op Kerkstraat 74; dit is op de hoek van de Kerkstraat en Verlengde Kerkweg. Het is iedere dag weer moeilijk om van het pad (ligt aan de Verlengde Kerkweg) de weg op te rijden vanwege het vele verkeer wat zeker als het vanuit de Kerstraat (richting Wadway) de hoek om komt racen. Ook bij het oversteken bij de zebra moet je heel goed opletten omdat de automobilisten niet altijd stoppen.

Een tweede briefschrijver schrijft over dezelfde weg: “We hebben sinds enkele jaren een fantastisch fietspad ‘De Doorsteek’. Helaas is het soms heel druk met oversteken, vooral in de ochtend. Ik zie graag een zebrapad zodat onze kinderen veilig kunnen oversteken.

Daar blijft het niet bij, ook een derde bewoners van de Kerkstraat in Wognum lucht zijn/haar hart: “Wij wonen op de hoek van de Kerkweg en de Kerkstraat in Wognum. Sinds de bebouwing in de Bloesemgaerde is gerealiseerd, is de verkeersdrukte op het kruispunt van de Kerkweg en de Kerkstraat enorm toegenomen. Bovendien rijden auto’s te hard de bocht om, zodat het heel onveilig is om zelf met de auto van het pad af de weg op te komen en om in te parkeren.

Een paar weken geleden nog is hier een vrouw op de fiets ondersteboven gereden. Een aantal jaren geleden was er alleen veel verkeer tijdens de ochtend- en avondspits, maar nu raast het verkeer de hele dag door. Mijn buren hebben ook moeite om van hun pad de weg op te komen. Ik weet van een buur die wel eens 10 minuten heeft moeten wachten voor hij weg kon rijden. Hij is geen uitzondering.”

Maar ook uit Hauwert en dan vooral de Tuinstraat blijft de gemoederen bezighouden. Zo schrijft de dorpsraad van Hauwert aan de gemeenteraad: “Hauwert maakt zich alle lange tijd zorgen omtrent de veiligheid voor kinderen en fietsers op de Tuinstraat. Maandelijks vinden er verkeersongevallen plaats en het is wachten op de keer dat het écht goed mis gaat. Op 16 januari 2020 is daar zelfs een motie voor ingediend bij de gemeenteraad Medemblik met als doel om de komborden bij elkaar te zetten. Deze motie was aangenomen en bedoeld om de snelheid terug te kunnen brengen naar 50 km/uur en deze te kunnen handhaven.

Waar de weg in het verleden eigendom was van het Hoogheemraadschap en de gemeente slechts de veiligheid dirigeerde zijn de ontwikkelingen beland in een status quo. Daarna is de motie om onduidelijke redenen via berichtgeving in een informatienota niet uitvoerbaar verklaard en nog steeds heerst hierover onbegrip. Na een periode van 3 jaar is er eindelijk licht aan het einde van de tunnel omdat de weg volledig is overgedragen aan de gemeente. Hierdoor zien we de mogelijkheid om de impasse te doorbreken.

Ook de inwoners van Abbekerk laten van zich horen na de oproep van Hart voor Medemblik. Zo wijzen zij op de wegversmalling in Abbekerk vanaf het Noordeinde tot aan het Zuideinde, waar automobilisten geen rekening houden met fietsers en zo vaak voor gevaarlijke situaties zorgen.

Maar ook de rotondes, waar de fietsers voorrang hebben op het autoverkeer is een doorn in het oog. Veel automobilisten hebben lak aan de regels en geven fietsers geen voorrang wat weer gevaarlijke situaties tot gevolg heeft.

2 gedachten over “‘Het is ongelofelijk en onverantwoord hoe hard hier wordt gereden’, de roep om 30km/u zones neemt flink toe

  1. Op deze wegen
    Gewoon verkeer drempels maken.
    Er is veel te doen in medemblik voor de veiligheid.
    Maar daar moet wel de gemeente aan werken.

  2. Handhaving gaat niet lukken, dat mag niet in een 30 km gebied. Helemaal zo inrichten is dan de enige oplossing.

Reacties zijn gesloten.