“Het is niet de mooiste of netste manier, maar afschieten is nodig,’ zegt Jos Groot uit Wervershoof

WERVERSHOOF – De grote aantallen ganzen in Noord-Holland veroor­zaken veel schade aan natuur en landbouw en vormen een risico voor de vliegveiligheid. De stichting Fauna­beheereenheid Noord-Holland (FBE) maakt eens in de 6 jaar een faunabeheerplan om die schade zoveel mogelijk te voorkomen. De nadruk ligt altijd op preven­tieve maatregelen (weren en verjagen). Pas als die te weinig effect hebben, kan afschot worden ingezet.

De provincie Noord-Holland vroeg aan twee inwoners van de provincie of zij voor- of tegenstander zijn van het afschieten van ganzen vanwege de schade aan natuur en landbouw. Voor Linda Steeman uit Haarlem mogen de jachtgeweren in de kast blijven liggen. “In mijn wijk (Molenwijk, red.) hebben we veel overlast van jachtgeluiden én zijn we regelmatig getuige van schrijnende taferelen. Bijvoorbeeld ganzen die met een schot hagel in hun lijf nog een stuk doorvliegen en uit de lucht vallen op een speelplaats vol kinderen. Of gewonde ganzen die doodgaan bij inwoners op de stoep. Er circuleert ook een filmpje van honden die met een stervende gans spelen. Ganzen afschieten is van de zotte – en al helemaal bij een woonwijk. Door de knallen raken huisdieren, hun baasjes en kinderen van de leg.”

Maar daar is Wervershover Jos Groot het niet mee eens. “Naast afschieten is er een andere bekende manier om iets te doen aan de overbevolking van ganzen: gaatjes prikken in hun eieren. Die komen dan niet uit. En dat zorgt voor minder dieren­leed. Maar ik heb ook begrepen dat het onklaar maken van eieren nu minder vaak wordt toegepast. Dus dan kom je misschien toch weer sneller uit bij de jacht.” vertelt hij.

Tekst gaat verder onder de foto

Iets van de afgelopen 5 jaar

Groot kan zich niet herinneren wanneer het aantal ganzen zo groot werd in Noord-Holland, maar voor zijn gevoel is het iets van de afgelopen 5 jaar. “Wanneer het aantal ganzen in Noord-Holland zo groot werd, weet ik niet. Voor mijn gevoel is die constante vermeerdering van ganzen vooral iets van de afgelopen 5 jaar. “Het was normaal om in de omgeving van Wervershoof overwinteraars te zien, maar het probleem is nu dat er het hele jaar ganzen zijn. Momenteel rijd ik veel op de Westfrisiaweg en waar ik ook kijk, zie ik ze. Honderden aan de linkerkant van de weg, honderden aan de rechterkant. Als we door Zuid-Holland varen met de boot, zie ik ze ook overal.”

Het zijn er idioot veel en de overlast is enorm.

Bijvoorbeeld voor boeren en tuinders.,” gaat Jos Groot verder. “Zij hebben te maken met kaalgevreten akkers en schade aan graslanden. Iemand die ik ken, stuurt dagelijks 2 grote honden het veld in, omdat hij gek wordt van alle ganzen. Maar die vliegen vervolgens doodleuk naar de buren en veroorzaken daar dan weer schade. Voor provincies is het ook allemaal niet best. Zij moeten namelijk vergoedingen uitkeren aan boeren die schadeclaims indienen vanwege ganzenschade. Dat gaat om miljoenen en loopt de spuigaten uit.

Maar,” zegt Groot, “daarnaast hebben recreërende inwoners veel last van ganzen. In mijn omgeving zijn prachtige steigers aangelegd, maar die zitten inmiddels helemaal onder de ganzenpoep. Datzelfde geldt voor de boothelling in Wervershoof. En als je dan vraagt of de gemeente dat kan schoonmaken, luidt de boodschap dat daar geen geld voor is en dat je zelf maar een borstel moet pakken.

Ganzenpoep is een groot probleem. Op sommige graslanden liggen zoveel keutels dat schapen daar niet meer gaan grazen. En toen het in januari vroor, zag je grote hoeveelheden uitwerpselen op het ijs. “Op veel plekken kan niet meer worden gezwommen omdat het zwemwater is verontreinigd door alle fosfaten en nitraten die in uitwerpselen zitten, en die blauwalg veroorzaken.

Voor Jos Groot is het duidelijk dat er weinig anders opzit dan de ganzenbevolking terugbrengen naar een verantwoord peil.

2 gedachten over ““Het is niet de mooiste of netste manier, maar afschieten is nodig,’ zegt Jos Groot uit Wervershoof

  1. Inderdaad er zijn veel te veel ganzen. Overal zie je honderden op vers grasland en de mensen op het platteland moeten hier mee dealen terwijl die bakfiets yuppen uit de stad niet eens weten wat een gans is. Die mevrouw uit Haarlem heeft dus veel last van aangeschoten ganzen? Ik geloof helemaal niks van dat verhaal.

  2. Ja deze (g g ) grote grauwe parasiet moet worden uitgedund .is geen inheemse vogel o i d dus jagers doe uw taak en ruim er een paar duizend op voor het een plaag van Bijbelse proporties is .zal door de links kliek wel worden teruggefloten – want sielug zoals altijd

Reacties zijn gesloten.