‘Het is belangrijk dat mensen weten wat ze moeten doen als onweer hen overvalt’

MEDEMBLIK – Voor onweer wordt vaak ruim van tevoren gewaarschuwd, maar alsnog kan het iemand soms overvallen. Belangrijk is dan dat mensen weten hoe ze het onweer op een veilige manier kunnen doorstaan.

Allereerst is het belangrijk dat wie zich op het water bevindt of op een open boot snel aan land komt. Water geleidt stroom en als de bliksem dichtbij inslaat op het water ben je de pineut. Op land is het verreweg de veiligste optie om in een gebouw of auto te schuilen tijdens hevig onweer.

Vermijd hoge plekken

Hoge plekken zijn risicovol, omdat bliksem vaak de kortste weg naar de grond zoekt. Maar ook hoge objecten zoals bomen en masten zijn ‘favoriet’ voor blikseminslagen. Het is dus belangrijk om niet onder of vlak naast een boom of een mast te gaan staan. Wie in het bos overvallen wordt door noodweer kan het beste schuilen in een lagergelegen gebied onder een groep lage bomen, zonder te dichtbij een boom te gaan staan.

Maak jezelf klein

Als het te laat is om nog een schuilplaats te zoeken, kan men het beste gehurkt op de grond gaan zitten met de benen bij elkaar en leunend op de tenen. Dit is om zo min mogelijk contact met de grond te hebben, waardoor bij een blikseminslag de stroom moeilijker door het lichaam heen naar de grond kan stromen. Daarom is het belangrijk niet plat op de grond te gaan liggen.

Maatregelen binnenshuis

Hoewel de risico’s op ongelukken met bliksem binnenshuis kleiner zijn dan buiten, is het nog niet compleet veilig. De risico’s binnen kunnen op de volgende manier beperkt worden:

  • Ga niet douchen. Zoals eerder gezegd geleid water elektriciteit. Als bliksem inslaat in een waterleiding in de omgeving kan je via het water onder de douche (of in mindere mate kraan) een zware schok krijgen!
  • Haal de stekkers van apparaten uit het stopcontact om overspanning te voorkomen. Overspanning kan apparatuur kapot maken en leiden tot brand!
  • Doe ramen en deuren dicht. Dit is vooral een maatregel om schade door de randverschijnselen van onweersbuien (zoals zware regenval en harde windstoten) te voorkomen.

Goede voorbereiding op hevig onweer

De beste optie is natuurlijk om goed voorbereid te zijn door de weerberichten, waarschuwingen en de neerslagradar te volgen. Blijf als dat kan binnen wanneer er een grote kans is op onweer.