Hessing Zwaagdijk sluit de deuren, bijna 300 werknemers verliezen hun baan

ZWAAGDIJK-OOST – De eerste voortekenen dat er wat aan de hand was bij Hessing op het WFO-terrein kwamen toen de distributietak werd overgedaan aan VSDV uit Zwaag, toen nog gevestigd op het WFO-terrein. Niet veel later kwamen de berichtend dat de bouw van het hagelnieuwe pand in Venlo te kampen had met diverse tegenslagen en veel te laat werd opgeleverd en afgelopen woensdag bleek er onrust te zijn onder het personeel omdat het toen al gonsde van de berichten dat het bedrijf zou gaan sluiten.

Afgelopen dinsdagmiddag kreeg het personeel van Hessing te horen dat het bedrijf de deuren gaat sluiten waardoor bijna 300 werknemers, waarvan sommigen al ruim 25 jaar bij het bedrijf werken, hun baan gaat verliezen. Alle werkzaamheden worden overgeheveld naar de nieuwe locatie in Venlo.

Een paar takken van het bedrijf blijven nog wel in Zwaagdijk-Oost, waaronder de kantoorafdelingen al gaan die wel verhuizen naar een kleiner pand, het huidige pand gaat net zoals het pand waar voorheen de distributie in zat worden verkocht. Directeur Frank Hessing zoekt een locatie op fietsafstand van de huidige locatie maar in welke straal dit zou zijn kan hij nog niet vertellen.

Sluiten is bittere noodzaak

De nieuwe fabriek in Venlo zou naast de huidige locatie in Zwaagdijk-Oost gaan draaien, maar omdat de markt anders is geworden dan toen het pand werd gebouwd, de volumes zijn lager dan gecalculeerd, werd besloten de gehele productie over te hevelen naar Venlo. Voor het personeel komt een sociaal plan met een financieel deel en hulp bij het vinden van een nieuwe baan. Ook de 20 medewerkers van de distributie die de overstap naar VSDV niet maakten vallen onder dit sociaal plan en zullen dus ook moeten gaan zoeken naar een nieuwe werkgever.

Voor Frank Hessing was het besluit de zwaarste beslissing die hij heeft moeten nemen, En heeft het bedrijf zien groeien tot één van de grootste groenteverwerkers van Nederland, mede door diverse overnames.

Boos en verdrietig

Diverse werknemers vertelden dinsdag tegen deze website verdrietig te zijn over wat er gaat gebeuren, ‘ik werk hier al ruim 25 jaar en moet nu weer op zoek naar een nieuwe baan,‘ vertelde een werknemer uit Medemblik tegen deze website, maar ook lieten diverse werknemers weten toch wel boos te zijn. ‘Ze hebben hun hand overspeeld met het pand in Venlo, dat geld wat ze daar in hebben gestopt hadden ze beter in het pand hier in Zwaagdijk kunnen stoppen om het pand energiezuiniger te maken.’

Aan het einde van dit jaar gaan de deuren bij Hessing definitief op slot. De bonden hebben nog niet kunnen reageren op de plannen van Hessing.