GGD start 19 november met boosterprik

WEST-FRIESLAND – Vanmiddag heeft demissionair minister Hugo de Jonge bekend gemaakt dat de boosterprik voor mobiele 80-plussers eerder van start gaat. Vanaf vrijdag 19 november kan de boosterprik worden toegediend aan de mensen die daarvoor een uitnodiging hebben ontvangen. GGD Hollands Noorden is klaar voor deze nieuwe fase van de landelijke vaccinatiestrategie. Eerder kondigde de minister aan dat in december zou worden begonnen met het zetten van de boosterprik. Om tegemoet te komen aan de toenemende druk in ziekenhuizen is nu besloten eerder te beginnen. Een boosterprik biedt ouderen extra bescherming.
Vanaf woensdag 17 november worden de uitnodigingen aan de doelgroep verstuurd. Vanaf dat moment staat het landelijke callcenter klaar om afspraken in te plannen. Ook kan vanaf dat moment digitaal een afspraak worden gemaakt. De mogelijkheid voor een boosterprik staat gelijktijdig ook open voor de (jongere) partner van de 80-plusser (wel moet de partner ouder zijn dan 60 jaar).
In het werkgebied van GGD Hollands Noorden bevinden zich vaccinatielocaties in Alkmaar, Middenmeer en Den Helder. Inwoners van Texel die ouder zijn dan 80 jaar hoeven het eiland niet te verlaten.
Ook medewerkers in de zorg, die direct contact hebben met patiënten, komen binnenkort in aanmerking voor een boosterprik. Het is nog niet precies bekend wanneer deze doelgroep wordt uitgenodigd. Wel ligt het voor de hand dat de boosterprik voor zorgmedewerkers in op GGD-locaties wordt gegeven. Ziekenhuizen is gevraagd hun eigen medewerkers, huisartsen en ambulancepersoneel te vaccineren. Zorginstellingen die dat kunnen en willen, kunnen ook zelf hun personeel prikken.
Als de 80-plussers en de medewerkers uit de zorg zijn gevaccineerd, volgt doelgroep: 60 tot 80 jarigen. Daarbij ontvangen de oudsten als eerste een uitnodiging. Het ziet er naar uit dat de 60 tot 80 jarigen vanaf januari aan de beurt zijn.