Gevangenisstraf voor stalken en bedreigen ex-vriendin

MEDEMBLIK – Een vrouw uit Medemblik stond in 2022 een aantal maanden doodsangsten uit toen haar ex-partner haar ging stalken, met de dood bedreigen en soms achtervolgde en klem reed in zijn auto. Hij kon niet met zijn emoties omgaan toen zij de relatie had beëindigd.

De rechtbank in Haarlem veroordeelde vrijdag de 27-jarige Ferdi C. uit Hoorn voor de stalking tot een celstraf van 200 dagen, waarvan 61 dagen voorwaardelijk. Dat is gelijk aan de eis van justitie. De man stuurde bedreigende en intimiderende berichten naar de vrouw, belde haar vaak en stond bij haar huis te posten. Zelfs toen het slachtoffer met haar babydochtertje in de auto reed, werd ze met hoge snelheid achtervolgd door de man en dat zorgde volgens de rechtbank voor gevaarlijke verkeerssituaties.

Het slachtoffer verbleef een tijd samen met haar dochtertje in een Blijfhuis, omdat de situatie te gevaarlijk en bedreigend was. De vrouw liep daardoor een trauma op en moest therapie volgen.

Een destijds goede vriendin van het slachtoffer werd ook de dupe, toen C. met hoge snelheid in zijn auto op haar aan kwam rijden en op het laatste moment op de rem trapte. De vrouw viel daardoor van haar fiets op de motorkap van C. en raakte lichtgewond. De rechtbank vindt dat dit een mishandeling was.

De inwoner van Hoorn moet 2383 euro betalen aan zijn ex-vriendin. Daarvan is 1000 euro smartengeld. Hij mag drie jaar lang geen contact met haar opnemen en niet in de buurt komen van het adres van haar ouders in Medemblik. Ook mag hij drie jaar geen contact opnemen met de vrouw, die van haar fiets was gevallen door zijn toedoen.

Als hij die verboden aan zijn laars lapt, dan staat daarop 14 dagen celstraf per overtreding.

De rechtbank vindt het ernstig wat de man heeft gedaan, maar hield er rekening mee dat hij spijt heeft betuigd en dat hij hulp wil om zijn leven te beteren. Hij blijft verplicht drie jaar lang onder toezicht staan van de reclassering.

De inwoner van Hoorn moet ook nog 120 uur werkstraf gaan uitvoeren van een eerdere, voorwaardelijk opgelegde straf.