De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor het gebruik van een aantal glazen strooiers met kruiden en specerijen van het merk Verstegen. De producent had deze potjes vorig jaar maart van de markt gehaald, omdat er mogelijk glasdeeltjes los konden komen van de bovenrand onder de dop. Producten uit deze specifieke partij lijken zonder medeweten van de producent niet te zijn vernietigd, maar opnieuw op de markt te zijn gebracht. Dat blijkt uit strafrechtelijk onderzoek door de NVWA-IOD (Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA).
De NVWA adviseert om deze producten niet te gebruiken. Het gaat uitsluitend om glazen strooiers met laos, paprika mild, chili, Italiaanse kruiden, cayennepeper, dragon, kaneel, komijnzaad, nootmuskaat, paprika pikant en peper zwart met een specifiek partijnummer. Dit partijnummer staat op de onderkant van het potje. De complete lijst met producten en partijnummers vindt u in dit overzicht.
Strafrechtelijk onderzoek
Na een melding van iemand die zich had bezeerd aan een potje met kruiden, hebben inspecteurs van de NVWA achterhaald waar dat potje vandaan was gekomen. Dat bleek een bedrijf in de provincie Gelderland te zijn. Tijdens een inspectie bij dat bedrijf kregen de inspecteurs twijfels bij een partij glazen strooiers met kruiden en specerijen. Rechercheurs van de gewaarschuwde NVWA-IOD hebben het bedrijf daarop doorzocht. Omdat de producten mogelijk schadelijk zijn en daarom eerder door de producent van de markt waren gehaald, nam de NVWA-IOD de partij in beslag en startte een strafrechtelijk onderzoek. Dit onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.
Het onderzoek richtte zich in eerste instantie op het zo snel mogelijk achterhalen of deze producten verhandeld waren. De eigenaren van het bedrijf zijn daarom aangehouden en verhoord. Uit de verhoren is inmiddels gebleken dat een deel van de partij inderdaad is doorverkocht aan (tussen)handelaren. Dat betekent dat er ook potjes bij consumenten kunnen zijn beland. Daarom waarschuwt de NVWA nu voor het gebruik van deze specifieke strooiers.
Het onderzoek naar deze fraude is nog in volle gang. Onderzocht wordt onder meer hoe de producten bij het Gelderse bedrijf terecht zijn gekomen. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.