FIOD houdt 52-jarige inwoner Medemblik aan op verdenking van oplichting

MEDEMBLIK – De FIOD heeft op donderdag 23 november twee mannen aangehouden en doorzoekingen verricht in een strafrechtelijk onderzoek. De mannen van 52 jaar uit Medemblik en 60 jaar uit Alkmaar zijn overgebracht naar cellencomplexen voor verhoor. Ze worden verdacht van valsheid in geschrift en oplichting. Er zijn doorzoekingen verricht in een woning en bedrijfspand in de gemeente Medemblik en daarbij is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie. De mannen zijn na verhoor heengezonden.

Het strafrechtelijk onderzoek startte met restinformatie uit een ander FIOD-onderzoek. Daaruit kwam naar voren dat de verdachten zich vermoedelijk bezighielden met het bemiddelen voor gedetineerden die werk zochten buiten een Penitentiaire Inrichting. Het betrof gevangenen die in de laatste fase van hun detentie buiten de gevangenismuren mochten werken.

Het onderzoeksteam vermoedt dat de mannen fictieve dienstverbanden opmaakten voor de gedetineerden. Zij zouden gaan werken voor bedrijven die toebehoorden of gelieerd waren aan de verdachten. Daardoor leek het voor de desbetreffende Penitentiaire Inrichtingen alsof de gedetineerden aan het werk waren. In werkelijkheid werden er geen werkzaamheden verricht en konden de gevangenen gaan en staan waar ze wilden. Vermoedelijk betaalden de gedetineerden hiervoor een vergoeding aan de 52-jarige verdachte.