Eindelijk weer racen op Allianz Regatta, of toch niet?

MEDEMBLIK – Zeilen is een prachtige sport om te doen. Het gevecht tegen de elementen. De vrijheid op het water, de vriendelijke strijd met je tegenstanders. Maanden heb je alleen maar kunnen trainen voor dit Open Nederlands Kampioenschap en vandaag op acht oktober is het eindelijk zover. Honderden gedreven zeilers melden zich in Medemblik voor de eerste dag van de Allianz Regatta, maar.… dan staat er veel mist en heel weinig wind. Meer dan de helft van alle zeilers komt na lang wachten wel in actie en de rest blijft aan de wal en vermaakt zich daar, als ware het een reünie van verloren gewaande vrienden. 

Hurry up and wait

De NOS kopte vanmorgen: ‘Van Brabant tot Groningen, heel Nederland onder deken van mist’. Dat hebben de deelnemers ook allemaal geweten. Toch haasten ze zich van huis met hun boot achter de auto om op tijd, opgetuigd en al, klaar te staan. Maar de mist was hardnekkig en het duurde tot de middag voordat een groot deel van de boten het water op mochten. Geen wonder dat de edele zeilsport ook wel bekend staat als: ‘Hurry up and wait’.

Tafelvoetbal

Zeilers kunnen dat wel. Wachten. Zichzelf vermaken. Van jongs af aan zijn ze het gewend, te veel wind, te weinig wind en in dit geval ook mist. Annemijn Verbeek (15), Lisa Brand (15), en Lydia Grimbergen (15) van de Braassem en Kylian van de Akker (14) van de KWVL vermaken zich met een potje tafelvoetbal. Deze ILCA 4.7 zeilers hebben veel getraind maar weinig wedstrijdgevaren. “We hebben het heel erg gemist, wedstrijden zeilen”, zegt Annemijn Verbeek. “We hebben keihard getraind en het leuke is, er doen ook heel veel mee.” Wie gaat er winnen? “Kylian wint wel met tafelvoetbal maar wij winnen met zeilen,” besluit Lisa Brand.

Van links naar rechts Annemijn Verbeek, Lisa Brand, Lydia Grimbergen en Kylian van de Akker foto aangeleverd

Laser wel in actie

Van de 14 zeilklassen komen er 10 wel in actie. Adriaan Ouwekerk zeilt in de ILCA 7 hij werd vandaag 12de. Ouwekerk legt uit. “Ik was acht maanden geblesseerd en heb ook heel lang geen wedstrijden gezeild. Ik zeil normaal 49er maar had geen crew nu dus ben in de Laser gestapt. Vanaf augustus train ik weer en het is heerlijk om weer te racen. We moesten lang wachten vandaag maar we hebben een race gevaren. Het was het meer dan waard.”

Hellinghap

Het is bijna een traditie tijdens de Allianz Regatta, de Hellinghap. Voor alle meer dan 500 deelnemers staat er aan het einde van de dag een papieren box met overheerlijke pasta bolognese klaar om de eerste honger te stillen op weg naar de lang gemiste borrel met zeilerspraat. Meeste zeilers zijn dan te herkennen aan hun bewegende handen waarmee ze de succesvolle of minder geslaagde acties op het water proberen uit te leggen aan hun bevriende tegenstanders.

Morgen hopelijke meer wind en minder mist. Eén ding is al wel zeker, de Hellinghap wordt nasi goreng.

Voor alle uitslagen klik hier.


High Fives tijdens de Allianz Regatta (fotograaf Sander van der Borch)

Foto boven: Prachtige sport (foto Sander van der Borch)