Eindelijk nu ook Wereldkampioen: “Ik dacht dat ik het redelijk onder controle had, maar hij klapte er toch in”

HOOGKARSPEL – Het moest uit haar kleine teen komen, zo diep moest Irene de laatste drie rondjes schaatsen om de tijd van de Canadese Isabelle Weidemann te kunnen verslaan. De Canadese, vooraf al tot 1 van de grote kanshebbers benoemd maakte haar reputatie waar met een tijd van 3:58;01, een tijd waar alle andere toppers zich kapot op beten.

Ragne Wiklund, de toen nog regerende wereldkampioene, kwam er niet aan te pas en moest zelfs het hoofd buiten voor de Tsjechische Slábliková, en ook Marijke Groenewoud kwam er niet aan te pas, die eindigde als 4e nog net onder de 4 minuten.

De start van de race van Irene Schouten was supersnel, de snelste tijd van allemaal waardoor zij direct een seconde voorsprong pakte op de tijd van Weidemann. De rondjes daarna moest Irene zo vlak mogelijk houden omdat Weidemann 5 snelle rondjes wist te rijden om daarna steeds iets hogere rondetijden liet noteren om te eindigen in een rondje van 32 seconden.

Op 4 rondjes voor het einde leek het zeer spannend te worden, Irene had nog maar een tiende van een seconde voorsprong, maar gelukkig liet de beruchte eindsprint van de Hoogkarspelse haar niet in de steek en eindigde als de nieuwe Wereldkampioen met een seconde voorsprong op Weidemann als eerste.

Ik dacht dat ik het redelijk onder controle had, maar hij klapte er toch in. De laatste rondjes waren best wel zwaar“, reageerde Schouten na haar winnende race voor de camera van de NOS.