Einde 1.5 meter regel, start coronatoegangsbewijs, minister wil dat gemeenten streng gaan handhaven

MEDEMBLIK – Vanaf morgen moet op meer plekken, zoals de horeca, een coronatoegangsbewijs getoond worden. Dit bewijs laat zien dat u gevaccineerd bent, dat u hersteld bent van corona (niet langer dan 6 maanden geleden) of dat u negatief getest bent (niet langer dan 24 uur geleden).

Bewijs aanmaken

De CoronaCheck app vindt u in de appstore op uw smartphone. U kunt in deze app een eigen QR code aanmaken met behulp van uw DigiD. Wilt u meer weten of de coronatoegangsbewijzen of de CoronaCheck app? Kijkt u dan op www.coronacheck.nl. Daar vindt u ook de veelgestelde vragen.

Heeft u een papieren coronatoegangsbewijs nodig?

Dan moet u eerst een QR code aanmaken in de CoronaCheck app of op www.coronacheck.nl. Deze QR code kunt u vervolgens printen. Hoe dat precies moet, leest u hier.

Streng handhaven, desnoods de tent sluiten

Het kabinet wil dat de gemeenten streng gaan toezien op of de horecabedrijven meewerken aan het controleren van de coronatoegangsbewijzen. Minister Grappenhaus liet vanmiddag weten dat als het moet gemeenten desnoods een horecagelegenheid dan maar moeten sluiten als een horeca-exploitant zich niet houdt aan de coronamaatregelen.. Eerder liet Hof van Medemblick al weten zich niet te gaan houden aan de nieuwe coronamaatregel.

Lees ook: Hof van Medemblick doet niet mee aan de verplichte coronapaspoort, ‘iedereen is welkom’

Grappenhaus wijst hierbij naar landen als Frankrijk waar het coronatoegangsbewijs prima werkt en waar mensen zich alsnog laten inenten tegen het Covid-19 virus.. Minister Hugo de Jonge liet nogmaals weten dat er meer dan genoeg testcapaciteit is voor iedereen en dat er ruimte is voor 400.000 mensen om zich dagelijks te laten testen.