Eerbetoon als warming-up voor de 180e Kortebaan van Medemblik.

Het Pasveerkorps komt naar Medemblik zondag 18 september aanvang 14:20 uur.

MEDEMBLIK – Het bestuur van “Prins Hendrik” grijpt het 180-jarig jubileum aan om een dag voor de kortebaan van Medemblik, zondag 18 september aanvang 14:20 uur, twee mensen te eren: oprichter Sip Lim de Vries en oud-voorzitter Jan Struik.

De allereerste harddraverij werd in 1842 georganiseerd door geboren en getogen Medemblikker Sip Lim de Vries met medewerking van Sociëteit Vereeniging. Waar het koffiehuis van Sip Lim de Vries was gevestigd, kwam enkele jaren geleden aan het licht toen Peter Swart en Pieter Meijers in opdracht van Stichting Stadsherstel Medemblik de geschiedenis van het rijksmonument op Oosterhaven 20 onderzochten.

Uit een akte blijkt dat Sip Lim de Vries de eigenaar van het pand was. Hij wordt aangeduid als caféhouder, koffiehuishouder en biljarthouder. Reden voor het huidige bestuur om op zondag 18 september om 14:20 uur samen met het Pasveerkorps uit Leeuwarden een plaquette te onthullen ter hoogte van het pand Oosterhaven 20.

Jan Struik In de jaren tachtig ging het slecht met de harddraverij van Medemblik. De publieke belangstelling nam af en er kwamen soms maar 12 paarden aan de start. Onder leiding van voorzitter Jan Struik werd er een nieuwe impuls gegeven aan de harddraverij. Met mensen in het bestuur als Corrie Dekker – Kamma en de huidige “Prins Hendrik” ereleden Niek Hoogendijk, Piet Koomen en Jan Bot brachten ze de kortebaan van Medemblik terug op de kaart.

Het huidige bestuur plukt hier nog steeds de vruchten van. Als eerbetoon aan Jan Struik en zijn bestuur zal het Pasveerkorps langs het oude woonhuis van de familie Struik in de Bangert marcheren zondag 18 september.

De route van het Pasveerkorps staat op www.prinshendrik.net. De kortebaan van Medemblik is op maandag 19 september.