Éen van de oudste triatlons van Nederland zet Abbekerk op zijn kop, ‘De Vlag mag uit’

ABBEKERK – In 1984 wordt rond het 20-jarig jubileum van het dorpshuis De Nieuwe Haven in Abbekerk een triatlon georganiseerd. Het regent die dag dat het giet… Toch zijn zoveel sporters enthousiast dat de triatlon het jaar daarna weer op het programma stond. Inmiddels bestaat de Triatlon van Abbekerk dit jaar 40 jaar. Hiermee is de triatlon in Abbekerk één van de langstlopende triatlons in Nederland. De organisatie vraagt inwoners langs de route dan ook de vlag uit te hangen op zondag 3 september.

Omdat er geen geschikt buiten water is, start de triatlon in het zwembad De Spetter,” vertelt Niels Betten “Het fietsen en lopen gaan daarna door de weiden rond dorpen De Weere en Lambertschaag. Finish is op het dorpsplein waar iedere deelnemer door speaker Sjaak Ros wordt ingehaald. En daar staat voor alle deelnemers een traktatie met gebak klaar. Het dorpshuis is de hele dag het punt waar deelnemers en publiek samen komen. Hier kan voor en na de strijd ook gegeten of iets gedronken worden.

Tekst gaat verder onder de foto

Wat Abbekerk zo bijzonder maakt?

Het zwembad maakt het voor de beginnende triatleet een laagdrempelige start. En ook heeft de triatlon in de loop der jaren een reputatie van onderlinge derby opgebouwd. Binnen Abbekerk leeft de triatlon enorm. “De eerste weddenschapjes worden al tijdens de kermis in de week voor de triatlon belegd. En ook vele oud-Abbekerkers komen speciaal terug op deze dag,” gaat Betten verder

Hoewel evenementen in Nederland onder druk staan door een tekort aan vrijwilligers, EHBO’ers en verkeersregelaars staan in Abbekerk weer zo’n 120 vrijwilligers klaar voor onze ruim 300 sporters. “Wij zijn erg trots dat dit weer is gelukt. Een aantal vrijwilligers staat al 40 jaar klaar voor ons. Dat geldt trouwens ook voor de deelnemers. Een aantal sporters ging ook al meer dan 30 maal over de streep.”

Zondag 3 september bijt de jeugd het spits af met een sprint triatlon. Daarna volgen de kwart en achtste afstanden. Om 8.45 start de eerste serie in het zwembad De Spetter. De prijsuitreiking is vanaf 14.30 uur in het dorpshuis De Nieuwe Haven.

Tekst loopt door onder de foto

Tijdens de wedstrijd zijn een aantal wegen binnen het dorp afgesloten.

Tijdens de triatlon gaat over de openbare weg. Deelnemers en verkeer gaan naast elkaar. In de centrum van het dorp zijn echter een aantal wegen afgesloten. Vekenweg en Dorpsstraat zijn tussen 8.45 uur en 14.00 uur afgesloten. Voor doorgaand verkeer is een omleiding ingesteld. Verkeersregelaars informeren u over de afsluiting en omleiding. Nood- en hulpdiensten wordt altijd doorgang verleend.

De organisatie kijkt uit naar het jubileum op zondag 3 september en hoopt op uw begrip voor de overlast en bedankt alle medewerking door sponsoren en vrijwilligers.

En wie de uitdaging ook aan wil gaan, kan vanaf 1 april inschrijven voor de editie in 2024.

Eén gedachte over “Éen van de oudste triatlons van Nederland zet Abbekerk op zijn kop, ‘De Vlag mag uit’

Reacties zijn gesloten.