Een primeur voor roeivereniging De Kogge, roeiend de 11-stedentocht

ONDERDIJK – Al zo’n dertig jaar is deze marathon een jaarlijks terugkerend evenement en is het een van de mooiste roeitochten door het Friese land. Een marathon die je kan roeien als wedstrijd of prestatietocht, als estafette of integraal. Elk jaar op de vrijdag en zaterdag na Hemelvaartsdag verschijnen zo’n 100 ploegen uit binnen- en buitenland aan de start. Binnen 24 uur roeien zij 210 kilometer langs de elf steden om het elfstedenkruisje in de wacht te slepen. 

Het boottype waarin gevaren wordt is een C2, voor twee roeiers en een stuur.

De start is ’s avonds om 8 uur in de Princentuin in Leeuwarden, eerst gaat de route naar Dokkum en vanaf daar met omweg weer terug naar de hoofdstad om vervolgens verder te gaan naar de plaatsen in het zuiden en westen van Friesland. Er wordt dus ook in het donker gevaren en dat is best spannend, zeker voor diegene die op dat moment stuurt. In iedere stad moet worden gestempeld en er wordt ook elk uur gewisseld van team. Ook dat zijn spannende momenten want er komen vaak meerdere teams tegelijkertijd aan op deze plekken.

Een primeur voor roeivereniging De Kogge

Dit jaar deed er voor het eerst een hele enthousiaste groep mee van Roeivereniging de Kogge, bestaande uit 12 roeiers (4 teams van 3) en 4 ondersteuners. Zij kozen dus voor de estafette-variant.

Na een paar maanden van voorbereidingen en trainen waren ze klaar voor de race op vrijdag 27 en zaterdag 28 mei jl. Na aankomst van alle roeiers en de botenwagen in Leeuwarden werd de boot opgetuigd met o.a. golfbrekers, spatzeilen, verlichting.

Dat was ook een moment om te gluren naar de concurrentie links en rechts; elke vereniging heeft zo zijn eigen ingenieuze oplossingen bedacht om te voldoen aan de eisen van de keurmeesters, die tocht echt serieus komen kijken of alles wel voldoet en veilig genoeg is.

Bij de stuurliedenvergadering bleek dat de route met 30 km was ingekort vanwege de harde wind; met windkracht 5 en uitschieters naar 6 was het te gevaarlijk om de meren in zuid-Friesland over te steken. In de steden Sloten, Stavoren en Hindeloopen kon er dus niet gestempeld worden.

De boot van de Kogge (de Hazeweel ) startte in de achterhoede, als 63ste van de 71. Gaandeweg de nacht en de daaropvolgende dag lukte het steeds vaker om andere boten in te halen en raakten de teams bedreven in snel wisselen en stempelen. Door het inhalen van andere boten ontstond er een gevoel van ‘we doen mee’ en werden de roeiers, ‘de stuurtjes’ en de chauffeurs (die naast het heen en weer rijden met de teams ook hielpen met wisselen) steeds fanatieker.

Aankomst van de boot bij een wisselplek.

Een uur lang met harde tegenwind roeien is geen makkie maar met een aangepaste techniek lukte het toch om andere boten in te halen. Op de voor-de-windse stukken werd er weer dan weer krachtig geroeid en zo slaagde de groep van de Kogge erin om uiteindelijk op plaats 40 te eindigen in een tijd van 20 uur, 34 minuten en 19 seconden, een geweldige prestatie voor een eerste keer!

Er is dat weekend een zaadje geplant; volgend jaar ligt de boot van de Kogge zeker weer klaar in de Princentuin op vrijdag 19 Mei, wellicht op een andere startplek, in het middenveld. Dat betekent een uitdaging erbij maar vooral ook zicht op weer hele leuke maanden van voorbereiden, met elkaar het avontuur aan gaan en vooral genieten van de prachtige tocht door het Friese landschap. Voor meer over de roeisport: www.rvdekogge.nl

Loading