De scholen gaan weer beginnen

MEDEMBLIK – De laatste vakantiedag is ingegaan voor de schooljeugd, maandag mogen ze weer plaatsnemen in de schoolbanken en gaat het ‘normale’ leven weer beginnen.

een nieuw schooljaar voor de boeg biedt weer nieuwe mogelijkheden of voortzetten van ontwikkelingenLeo Wijker

Leerkrachtentekort

Veel scholen in Nederland kampen met een groot probleem om voldoende leerkrachten voor de klas te krijgen. Sommige scholen gaan daarom maar 4 dagen per week lesgeven of kortere dagen lesgeven. Voor de scholen die onder de paraplu van de SKOWF zitten is dit probleem gelukkig niet aan de hand. Deze scholen in de gemeente Medemblik kunnen voltallig van start en zijn er ook geen wijzigingen in de groepssamenstelling of roosters bij aanvang van het nieuwe schooljaar.

Leo Wijker, bestuurslid van de SKOWF zegt in een reactie tegen deze website: “De teams van de SKOWF scholen zijn deze week gestart met de startvergaderingen en soms scholing. Ook het afronden van de inrichting van de groepen/klaarzetten van de materialen die gebruikt gaan worden heeft plaatsgevonden.

De teams hebben er weer zin in, het fijn, zeker met het mooie weer van de afgelopen periode, om te ontspannen en even niet aan het werk te denken. Het is ook weer fijn om te beginnen, een nieuw schooljaar voor de boeg biedt weer nieuwe mogelijkheden of voortzetten van ontwikkelingen die bijdrage aan goede onderwijs.

Fiets/wandel maar geen auto

Met de start van het nieuwe schooljaar komt ook direct 1 van de grote ergernissen weer om de hoek kijken, het met de auto naar school brengen van de kinderen. Diverse organisaties, zoals VVN, roepen al jaren op om de auto thuis te laten en de kinderen met de fiets of lopend naar school te brengen. Zo wordt het overige verkeer niet gehinderd door auto’s die stilstaan op de weg om de kinderen uit te laten stappen, ontstaan er geen levensgevaarlijke situaties van kinderen die zonder te kijken oversteken om naar school te gaan. En het is nog gezonder voor lijf en leden ook.

Veilig Verkeer Nederland komt met een 6-tal tips voor automobilisten

Zó komt de jeugd veilig op school en weer thuis

1. Pas je snelheid aan

Wist je dat mensen die te hard rijden, in het verkeer voor de meeste ongevallen zorgen? Gelukkig houden de meeste bestuurders zich aan de maximumsnelheid en rijden ze langzamer als de situatie daarom vraagt. Zeker na de zomervakantie, wanneer kinderen weer naar school toegaan, is een gepaste snelheid absoluut the way to go.

2. Rij mobielvrij, rij MONO

Je hebt het vast weleens meegemaakt. Er rijdt iemand voor je en terwijl hij of zij aan het verkeer deelneemt, lijken de ogen niet op de weg gericht, maar vooral op de telefoon. Niet verstandig. Ons advies? Neem bewust deel aan het verkeer en voorkom afleiding.

3. Vermijd schoolzones

Rond het openen en sluiten van de scholen is het vaak extra druk in de schoolomgeving. Is een andere route mogelijk? Vermijd dan wegen langs scholen. Rustiger voor jou en voor de scholieren.

4. Werk vanuit huis

Door de coronamaatregelen hebben we ontdekt dat fysieke afspraken vaak niet nodig zijn. Uit onze Flitspeiling blijkt dat een combinatie van half thuis werken en half op kantoor werken door 48% van werkend Nederland ideaal wordt gevonden. Is thuiswerken ook voor jou een mogelijkheid? Dan is dat zeker in deze periode een mooie bijdrage aan veiliger verkeer!

5. Vertrek op tijd

Moet je toch naar je werk of een andere bestemming? Als je iets eerder van huis vertrekt heb je meer tijd om ontspannen en veilig van A naar B te komen. Ook ben je dan geduldiger naar je medeweggebruikers – waaronder scholieren – toe. 

6. Pak de fiets

Is het niet per se nodig om met de auto op pad te gaan? Dan is het een idee om –  net als veel kinderen en scholieren – op de fiets te stappen in deze periode. Minder gemotoriseerd verkeer en nog gezond ook.