De martelaren van Wognum in Welgelegen

WOGNUM – Wat gebeurde er op die zomerse dag in 1577 op de Grote Zomerdijk in Wognum? Waarom werden boer Coppen Corneliszoon en zijn zoon Nanning opgepakt en weggevoerd? Heulden ze met de Spanjaarden of waren ze onschuldig?

Op de koegang van boerderij Welgelegen in Wognum wordt op zaterdagavond 5 november het toneelspel De martelaren van Wognum opgevoerd door leden van toneelvereniging De Oefenschool. Het is het verhaal van boer Coppen en zijn zoon Nanning. Ze worden ze gevangen genomen, naar Alkmaar vervoerd en daar niet zachtzinnig verhoord. Zullen ze bekennen en doorstaan ze de martelingen? En wat heeft de kerk van Wognum met dit verhaal te maken?

De voorstelling duurt een half uur en wordt drie keer opgevoerd in de boerderij: om 19.15 uur, 20.15 uur en om 21.15 uur.

Alle drie de voorstellingen zijn uitverkocht.

Gouden nacht

De voorstellingen in Welgelegen worden opgevoerd in het kader van de Gouden Nacht. Op zaterdag 5 november wordt dit culturele evenement georganiseerd in de gemeente Medemblik. Dit jaar staat het thema 1572: de geboorte van Nederland centraal. Herdacht wordt dat het 450 jaar geleden is dat Nederland in opstand kwam tegen het Spaanse gezag.  

De activiteiten vinden plaats in Medemblik, Wognum, Twisk, Midwoud en Lambertschaag.