De 100 van Nibbix een prooi voor Bram Kras

NIBBIXWOUD – Na heel vele jaren geleden werd er weer de Ronde van Nibbixwoud georganiseerd. Terug van weggeweest “De 100 van Nibbik”. Er stonden zo`n 36 renners aan de start. Onder toezicht oog van veel coryfeeën uit het verleden Niet alleen Henry Kes, ook Tino Haakman en Niels van Stralen.  De veteraan Henry Kes was als 7e gefinisht bij de Sportklasse en daarna als supporter voor zijn zoons Jim en Mike. In de eerste rondes bleef het peloton aaneengesloten. Daarna kwam het spel op de wagen op het supersnelle geasfalteerde parcours.

Tom Jonkmans uit Zaandam zat toen al in een groep van zo´n 7 renners. En zou later een hoofdrol spelen. Rick van Breda ging in de aanval en ook Bram Kras uit Zwaag zag zijn kans. Tom Jonkmans sloot aan en de drie kregen een kleine voorsprong van 8 seconden. Tot het noodlot toesloeg. Een zware valpartij in een vrij scherpe bocht zorgen ervoor dat de koers lange tijd minuten werd stilgelegd, De toeschouwers langs het parcours werden voor lange tijd verstoken door informatie van de KNWU-officials. 2 renners moesten met een hoofdwond en gebroken sleutelbeen de strijd staken en worden afgevoerd naar het ziekenhuis.

De drie koplopers Rick van Breda, Tom Jonklans en Bram Kras kregen bij de herstart een voorsprong van 8 seconden. En de 100 van Nibbik werd met 15 ronde ingekort. De drie begonnen deze gelijk van start af uit te bouwen tot 20, 23, 40, 45 en 40 seconden. Maar ze bleven uit de greep van het peloton. Toen de koplopers zicht kregen op het peloton werden zij 6 rondes voor het uit koers gehaald…

Bij elke doorkomst op de meet was het vaak dat Bram Kras, Tom Jonkmans en dan Rick van Breda in die volgorde passeerde. Wat misschien inhield dat Rick van Breda zijn benen spaarde voor de eindsprint. Het bleek anders uit te pakken. Bram Kras had de beste benen en ging net iets eerder over de streep dan Tom Jonkmans. Rick van Breda werd derde.