Daikin NK Allround & Sprint, komt ze wel of komt ze niet.

MEDEMBLIK – Aankomend weekend vinden in schaatstempel Thialf in Heerenveen de één na laatste kampioenschappen van dit schaatsseizoen plaats, het NK Allround en Sprint. En na het nieuws over het stoppen van Irene Schouten als topschaatsster na dit seizoen sloeg in als een bom, bij haar fans maar ook bij haar concurrenten op het ijs. Met het afscheid van Irene Schouten neemt Nederland afscheid van een periode waarin zij drie keer Olympisch Kampioen werd, veelvoudig Nederlands kampioen en zelfs een keertje wereldkampioen Allround.

Lees ook: Irene Schouten hangt na dit seizoen haar schaatsen in de wilgen

Aankomende zaterdag 24 en zondag 25 februari zullen de medailles gaan worden vergeven en natuurlijk hoopt iedereen dat Irene daar aan de start gaat verschijnen om voor het massaal toestromende publiek afscheid te kunnen nemen met nog een kampioenschap, al zal ze daar wel flink voor moeten vechten. De opvolgers staan al te kloppen aan de poort. Zo bleek afgelopen weekend Joy Beune op de 5000 kilometer, toch dé afstand van Irene Schouten, te sterk voor haar te zijn en de wereldtitel voor haar neus wegkaapte, een wereldtitel die haar uniek zou gaan maken bij de dames, door als enige vier keer wereldkampioen op de 5000 meter te worden.

Ze staat wel op de startlijst maar Irene liet ook doorschemeren dat ze er nog over wil nadenken of ze wel gaat starten. Ook Evelien Vijn uit Wieringerwerf en Bente Kerkhof uit Oostwoud staan dit weekend aan de start.

Bij de heren geen schaatsers uit West-Friesland aan de start, Jordy van Workum kampte dit seizoen met zijn mentale gezondheid maar hoopt aankomend seizoen weer aan de start te verschijnen.

Bij de sprinters zien wij natuurlijk Janno Botman aan de start, Janno kan terugkijken op een prima verlopen seizoen, zijn persoonlijk record op de 500 meter sterk verbeterd en afgelopen weekend samen met Jenning de Boo en Tim Prins werd Janno Botman zelfs tweede op het WK Teamsprint en had zelfs voor een paar minuten het wereldrecord in handen, helaas reden de Canadese schaatsers de teamsprint 2000e van een seconde sneller om zo wereldkampioen en wereldrecordhouder te worden.

Het NK begint zaterdag om 11:10 uur met de 500 meter allround voor de vrouwen, gevolgd door de 500 meter allround voor de mannen. Daarna rijden de vrouwen de 3000 meter en de mannen de 5000 meter.

’s Middags zijn de sprinters aan de beurt met als eerste de eerste 500 meter vrouwen en de eerste 500 meter mannen, tot slot rijden de sprinters dan ook nog de eerste 1000 meter bij de vrouwen en mannen.

Zondag begint het spektakel wederom om 11:00 uur met de 1500 meter voor vrouwen en mannen, direct daarna de 5000 meter voor vrouwen en de 10.000 meter voor mannen. De sprinters sluiten daarna het NK af met de 2e rondes van de 500 en 1000 meter.

Het seizoen wordt afgelopen in Inzell van 7 tot 10 maart waar de wereldkampioenschappen allround en sprint worden gehouden.

Op de foto: Janno Botman samen met Tim Prins en Jenning de Boo na het halen van de 2e plaats op de teamsprint in Calgary