Column Claudia Selders-Kroezen: ‘Gratis Rijbewijs in de Gemeente Medemblik?’

De eerste vraag die ik thuis te horen kreeg toen ik vertelde over dit voorstel aan het college was een hoopvol: “Alles?” Gevolgd door een ietwat teleurgesteld: “Of alleen het rijbewijs?” Logisch om te hopen op alles, maar niet realistisch. Dat zou betekenen dat onze gemeente elke maand zo’n 150.000 euro gaat uitdelen. Dat is een beetje teveel van het goede.

Claudia Selders-Kroezen (CDA)

Wat wij als CDA willen is dat onze gemeente het rijbewijs betaalt; het felbegeerde roze kaartje. Niet voor iedereen maar wel voor jongeren tussen de 16 en 23 jaar die met goed gevolg een ‘Alcohol en verkeer’ cursus (AVC) gevolgd hebben. En die cursus, georganiseerd door Brijder, betaalt de gemeente ook. In zo’n anderhalf uur krijg je inzicht over alcohol en andere genotsmiddelen en de risico’s die er zijn voor (mede) weggebruikers, wanneer iemand die gebruikt heeft deelneemt aan het verkeer.

Wat ons betreft zou dit een vast onderdeel mogen (moeten) zijn van het theorie-examen, maar daar gaan wij niet over. Dít kunnen we wel organiseren. Voor de jongeren die deelnemen scheelt het ruim 50 euro en ze zijn zich bewuster van het gebruik van genotsmiddelen. Er is per maand ruimte voor slechts 25 deelnemers, dus je moet jezelf wel tijdig opgeven.

Hoe gaat de gemeente dat betalen, zo’n idee wat niet begroot is? Aan het lokale preventieve Drugs- en Alcoholbeleid, wat op initiatief van CDA en D66 is ontwikkeld, is een redelijk budget gekoppeld. Een deel daarvan willen we hiervoor inzetten. Zodoende kan dit, wanneer het een succes blijkt te zijn, hoogstwaarschijnlijk meer jaren gefinancierd worden. We hopen hiermee jaarlijks 300 jongeren per jaar bewuster te maken van de gevaren van alcohol- en drugsgebruik in het verkeer, handvatten te geven om gebruik te voorkomen én een rijbewijs te geven.

Wanneer de gemeenteraad met ons voorstel instemt dan start dit initiatief vanaf september, na de zomervakantie, en duurt het sowieso een jaar.
Komende donderdag besluiten we hierover!

Wil je meer weten, stuur me gerust een berichtje.

Hartelijke groet,

Claudia Selders-Kroezen
Raadslid CDA Medemblik

claudia.selders@raadmedemblik.nl