College op bezoek bij Slagter Andijk, bloemkooltelers in hart en nieren

ANDIJK – Om op de hoogte te blijven van wat er speelt bij ondernemers en waar zij tegenaan lopen, gaat het college van burgemeester en wethouders regelmatig op werkbezoek bij ondernemers binnen de gemeentegrenzen. Woensdag 8 mei ging het college langs bij bloemkoolteler P.N. Slagter in Andijk.

Firma P.N. Slagter is een écht familiebedrijf dat vandaag de dag wordt gerund door de nieuwe generatie. Deze generatie bestaat uit de 5 zonen van Bas en Nico Slagter: Pe, Koos, Kees, Ruud en Paul. Zij krijgen daarbij advies en steun van de generatie voor hen.

In de jaren ‘70 van de vorige eeuw is het bedrijf begonnen met circa 5 hectare grond. Samen met andere bloemkooltelers in de regio telen zij nu ruim 230 hectare bloemkool.

Alle bloemkolen uit de regio worden op de markt gebracht via P.N. Slagter. Het grootste deel van hun afzet, zo’n 60 á 70%, gaat naar Nederlandse supermarkten, de rest gaat naar landen in Centraal-Europa. Meer dan een vijfde (22%) van alle bloemkool in Nederland komt hier vandaan.

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij het bedrijf. Zo liggen de daken vol met zonnepanelen, waarmee zij op energiegebied zo goed als zelfvoorzienend zijn. Ook wordt er milieuvriendelijk geteeld, waarmee zij aan meerdere eisen op het gebied van duurzaam voedsel voldoen. Onder duurzaam verstaan zij ook langdurige samenwerkingen met andere bedrijven en de omgang met hun personeel.