Bruinvis Tess vanuit Hoenderdaell weer terug in de natuur, in recordtempo gerehabiliteerd

ANNA PAULOWNA – Vandaag heeft SOS Dolfijn de bruinvis die eind januari ziek aanspoelde op het eiland Texel weer vrijgelaten in de Noordzee. Het dier, Tess genoemd naar haar strandingslocatie, is in een recordtempo volledig gerehabiliteerd. Bruinvis Tess is de eerste bruinvis die door SOS Dolfijn behandeld is vanuit het nieuwe opvangcentrum op Landgoed Hoenderdaell. Een feestelijke dag voor het team dat 24/7 klaar staat om walvisachtigen in nood de helpende hand te bieden.

Bruinvis Tess

Bruinvis Tess werd op 30 januari dit jaar ernstig ziek aangetroffen op het strand van Texel ter hoogte van Paal 9. Haar vinders sloegen direct alarm, want een bruinvis op het strand is altijd een dier in nood. Lokale hulp werd snel geboden door de dierverzorgers van Ecomare, die haar met een speciale transportkist van het strand konden vervoeren en naar de vast wal. Daar stond het team van SOS Dolfijn paraat met de dolfijnambulance om haar naar het walvisziekenhuis in Anna Paulowna te vervoeren. Tess had enkele dagen volledige ondersteuning nodig omdat ze inmiddels te zwak was om nog zelf te zwemmen. In de ruim 2 maanden zorg is Tess behandeld tegen een ernstige longworminfectie en longontsteking. Vandaag is ze weer vol op gewicht en gezond teruggebracht naar haar natuurlijke leefomgeving.

SOS Dolfijn

SOS Dolfijn is het enige opvang- en kenniscentrum voor walvisachtigen in Noordwest-Europa. De organisatie kan professioneel bruinvissen en dolfijnen opvangen die voor de Nederlandse, Duitse, Belgische en Noord-Franse kust in nood verkeren en zet zich in voor een brede bescherming van walvisachtigen. Middels onderzoek in samenwerking met wetenschappers doet SOS Dolfijn meer kennis op over bruinvissen, een kleine inheemse walvissoort. Dit zorgt ervoor dat er betere methoden worden ontwikkeld om walvissen te beschermen. De kennis die de stichting over deze dieren heeft, wordt ook door middel van educatie vanuit het SOS Dolfijn bezoekerscentrum verspreid.

Terug in zee

De gehele reis terug naar zee was een uitdaging voor de verzorgers. De meeste bruinvissen kunnen gewend raken aan het liggen in de speciale transportkist en de zorg accepteren. Dat gold niet bepaald voor bruinvis Tess. Maar dankzij de kundigheid van het team is het gelukt om de bruinvis veilig en wel in zee te krijgen. Voor de vrijlating mocht SOS Dolfijn rekenen op de inzet van het schip ´Phoca´ van de Waddenunit van het ministerie van LNV. De afvaart vond in alle rust plaats vanuit de Marinehaven Den Helder, die speciaal voor SOS Dolfijn toegang tot het terrein bood. Bruinvissen leven in het wild zowel solitair als in kleine groepjes dus het is niet nodig om herstelde bruinvissen met soortgenoten eerst te herenigen. De vrijlating vond plaats ten oosten van Texel in de Waddenzee. In het opvangcentrum wordt nog volop gezorgd voor bruinvis Norah.