Broodprijs gaat over de kop, maar ook pasta’s gaan flink duurder worden

WEST-FRIESLAND – De oorlog in de Oekraïne heeft niet alleen weerslag op de energieprijzen en brandstofprijzen, een litertje euro95 is vandaag 6 cent gestegen en de verwachting is dat er donderdag nog eens 4 cent gaat bijkomen. Maar ook de prijs van tarwe explodeert naar recordhoogtes. De verwachting is dat de graanprijs gaat stijgen naar 550 euro per ton, 2.5x zoveel als voor de oorlog in de Oekraïne. De Oekraïne is de graanschuur van Europa, en de oorlog heeft direct weerslag op de prijs van een ton graan.

Bakkers en supermarkten zien de de nabije toekomst met angst tegemoet, waar ze nu nog een vooraf gesproken prijs betalen moeten ze straks na afloop van het contract vaak het dubbele betalen en dat moet worden doorberekend in de prijs naar de consument.

Kost een kilo brood gemiddeld 2,71 euro, dit gaat volgens Directeur Wim Kannegieter van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij oplopen tot boven de 5 euro per kilo brood. de NVB vertegenwoordigd 85% van de grote bakkerijen in Nederland en volgens Kannegieter kunnen zijn leden dit soort prijsstijgingen niet dragen, zeker niet als de supermarkten ook nog eens weigeren meer te willen gaan betalen voor brood.

Maar ook de prijs van pasta’s gaat straks over de kop en de grote pizzaketens zien de toekomst ook negatief in. Zo zegt Philippe Vorst van New York Pizza dat wat er nu gebeurt niet te geloven is, bloem staat al boven de 400 euro en voor New York Pizza houdt dit dus in dat, ook al omdat zij veel meer voor energie moeten betalen, de prijs van een pizza duurder tot flink duurder gaat worden.

Een ander probleem is dat er in de Oekraïne nu niet gezaaid kan worden voor de oogst van eind dit jaar, zelfs al is de oorlog over een maand voorbij dan is het al te laat om dit jaar nog te kunnen oogsten.

Wim Kannegieter denkt dat de consument wel gewoon brood blijft eten maar dan enkel het meest goedkope brood, de luxe broden zullen uit de schappen gaan verdwijnen of in mondmaatjes in de schappen liggen.