MEDEMBLIK – ‘Om doorstroming op gang te brengen, moetje bouwen voor groepen die nu buitenboord vallen: starters en senioren,‘ schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving in een brief aan de gemeenteraad van Medemblik. ‘Wat beide groepen delen is de behoefte aan nabijheid – met een woning ‘in de wei’ is hun woonprobleem niet opgelost. Door de ontbrekende woningen op de juiste plaats te bouwen, namelijk in de buurt, versterkt tegelijk de basis van de woningen die er al staan. Een relatief klein aantal nieuwe woningen kan het tipping point zijn om een hele wijk of een heel dorp op te tillen,‘ aldus het Planbureau.
De investeringen zijn een impuls om grote maatschappelijke opgaven aan te pakken, van de klimaatcrisis tot eenzaamheid. Bovendien zijn duizend kleine plannen veel robuuster dan tien grote. Want als honderd kleine plannen niet doorgaan, worden in elke regio nog steeds volop huizen gebouwd. Als één groot project niet doorgaat, heeft die regio een probleem, en als er twee niet doorgaan heeft het land een probleem.
Bouw in de buurt
Volgens het Planbureau leert de ervaring dat Nederland al jaren met succes in de buurt bouwt. Toch wordt dat stelselmatig over het hoofd gezien. Wie wist dat de afgelopen vijftien jaar maar liefst twee van de drie nieuwe woningen in een bestaande buurt werden gebouwd? In de buurt bouwen helpt ons aan honderdduizenden nieuwe woningen, en verbetert tegelijk de leefbaarheid van de acht miljoen bestaande woningen.