Share

Binnenvaarttankers lozen tot wel 400x per jaar kankerverwekkende stoffen in het IJsselmeer

REGIO – Maar de Inspectie Leefomgeving en Transport kan er nog weinig tegen doen omdat het wachten is op Europese regelgeving. Bij het schoonmaken van de tanks van deze schepen komt vaak Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) vrij die dan in het IJsselmeer worden geloosd, iets dat vooral voor de kust van Enkhuizen tot een verhoogde concentratie leidt.

Er is wel een landelijk en provinciaal verbod op het zogenaamde varend ontgassen maar de schippers van de schepen doen het toch omdat zij weten dat er niet gecontroleerd wordt op ontgassen.

Professor Harry Geerlings zegt tegen Omroep Flevoland: “Bij een gemiddelde lading van 2.000 m3 aan tankvolume verdwijnt van een stof als benzeen tussen de 640 en 1.540 kilo in de open lucht. Officieel mag het niet. Er wordt gedoogd ontgast. De schadelijkheid van benzeen is dusdanig, dat hier al veel eerder wat aan had moeten gebeuren“.

De Inspectie Leefomgeving en Transport wijst naar de provincie en zegt dat deze zelf controles kan laten uitvoeren.

 

De redactie van Medemblik Praat bestaat uit 2 personen die zo goed mogelijk proberen het nieuws voor en door inwoners van de gemeente Medemblik te brengen. Daarnaast maken wij gebruik van toeleveranciers voor beeldmateriaal van incidenten/ongevallen Heb jij een tip voor de redactie? Mail ons op redactie@medemblikpraat.nl