Binnenkort lege schappen bij Albert Heijn?

HOORN – De klok tikt voor Albert Heijn. Het supermarktbedrijf krijgt van zijn mensen in de distributiecentra (DC’s) tot zondag 17.00 uur om een cao met een fatsoenlijke loonsverhoging op tafel te leggen. Doet de directie dat niet dan gaan de medewerkers actievoeren. Dit staat in een ultimatum van de FNV.

Eén van de distributiewerkers: ‘Het is mooi geweest, mijn collega’s en ik willen een salaris waarmee we in ieder geval onze boodschappen en rekeningen kunnen blijven betalen, en het liefst nog wat meer. Wij werken allemaal hard en dat doen we graag, maar daar mag Albert Heijn ons nou wel eens knap voor gaan belonen. De liefde moet van twee kanten komen.

Bijna allemaal bereid tot actie

En dat komt ze nu bepaald niet, zegt Shefania Sewbaks, cao-onderhandelaar voor FNV Handel: ‘Wij blijven ons verbazen. De directie vindt dat ze met 6% extra salaris in april en 2% per januari een passende loonsverhoging biedt die recht doet aan de inzet van de DC-werkers. Wij vinden dit veel te weinig. En dat vinden de mensen zelf ook. Zij zijn bijna allemaal bereid om in actie te komen.

14,3% en € 100 bruto per maand

De FNV eist een cao die loopt tot 15 april 2024 en minstens 14,3% salaris erbij, plus € 100 bruto per maand. De lonen moeten bovendien voortaan meestijgen met de inflatie (automatische prijscompensatie). Ook wil de vakbond dat de toeslagen voor werken op de zondag blijven. Deze wil Albert Heijn met de helft verminderen. Onacceptabel, vindt de FNV.

Top en aandeelhouders alleen maar rijker

Sewbaks: ‘Als het aan Albert Heijn ligt, leveren de mensen overal op in. Het gaat om ruim 8% aan koopkracht. Dat mag beslist niet gebeuren. Wij weigeren om verslechteringen af te spreken. Helemaal als je bedenkt dat de top en de aandeelhouders alleen maar rijker worden. De top krijgt er zelf 13% bij.’

Zo’n 4.000 mensen 

Bij de distributiecentra van Albert Heijn werken zo’n 4.000 mensen, in Geldermalsen, Pijnacker, Tilburg, Zaandam en Zwolle en Hoorn.

Eén gedachte over “Binnenkort lege schappen bij Albert Heijn?

  1. AH doet aan graaiflatie dus zet hem op FNV. Voor Ahold zijn de aandeelhouders het belangrijkst.

Reacties zijn gesloten.