Bijna 1.000 deelnemers op Natuurwerkdag in Noord-Holland

Grote inzet in Noord-Holland voor natuur en klimaat

REGIO – De weersvoorspelling hield de deelnemers van de 23e editie van de Natuurwerkdag niet tegen. Op vrijdag 3 én zaterdag 4 november deden bijna 1.000 deelnemers mee aan ruim 80 natuurklussen die bijdragen aan natuurbehoud- en herstel, zoals bollen en bomen planten, insectenhotels bouwen, snoeiwerkzaamheden, wilgen knotten en andere natuuractiviteiten. De Natuurwerkdag viel dit jaar in de Nationale Klimaatweek en bood een kans om zorgen over het klimaat om te zetten in actie.

Met storm Ciarán en de vele regenval voorafgaand aan de Natuurwerkdag, vielen sommige klussen letterlijk in het water (enkele locaties waren niet meer toegankelijk voor deelnemers). Gelukkig konden de meeste activiteiten doorgaan. Op heel veel plekken werd er geklust aan het leefgebied van amfibieën en reptielen, insecten, zoogdieren en vogels. Zo zijn er bijvoorbeeld bomen en struiken geplant, broeihopen voor ringslangen gemaakt en wilgen geknot.

Tekst gaat door onder de foto

Samen voor biodiversiteit en klimaat

De klussen op de Natuurwerkdag dragen bij aan de leefomgeving van veel (bedreigde) planten en dieren. Een gezonde leefomgeving is belangrijk om effecten van klimaatverandering op te vangen. Gezonde natuur helpt om hittestress te voorkomen en zorgt voor wateropvang in tijdens van extreme regenval. Zorg voor het landschap, zoals onderhoud aan (knot-)bomen, boomgaarden, het aanleggen van bloemenweiden en schoonmaken van poelen is steeds vaker in vrijwilligershanden. Mede dankzij vrijwilligers kan iedereen blijven genieten van een groene leefomgeving. Maar bovenal is het samenwerken in de natuur wat de mensen bindt en enthousiasmeert om mee te doen, zelfs in de regen.

Tekst gaat door onder de foto

Projectleider Annika Langeveld van Landschap Noord-Holland: “Veel dank aan àlle vrijwilligers in Noord-Holland voor jullie hulp, ook aan de Nationale Postcode Loterij èn de Provincie Noord-Holland die de Natuurwerkdag financieel mogelijk maken en tot volgend jaar!”

Foto bovenaan: Vrijwilliger vult kruiwagen – LandschappenNL