Bewoners Schoolstraat Opperdoes maken zich zorgen over de bomen in de straat, meer na- dan voordelen

OPPERDOES – De bewoners van de Schoolstraat in Opperdoes zijn in de pen geklommen om hun zorgen te uiten over de bomen bij hun in de straat die meer nadelen dan voordelen brengen. De bewoners zeggen zich wel degelijk bewust te zijn dat bomen en groen belangrijk is en dat zij blij zijn in een groene omgeving te wonen, maar dat de bomen veel overlast veroorzaken.

Bladeren, takken en schaduwen

In de brief aan het college en de gemeenteraad van Medemblik schrijven de bewoners: “De bomen geven steeds meer overlast door grote hoeveelheden afvallend blad en/of naalden. De bomen leveren bij harde wind/storm gevaar op door afbrekende (grote) takken. De bomen geven schaduw aan de onlangs geïnstalleerde zonnepanelen.

De bewoners van de Schoolstraat willen graag dat de bomen gesnoeid gaan worden om zo de opbrengst van de zonnepanelen op de daken weer volop te kunnen benutten. De briefschrijver schrijft: “De bomen zijn in 4 jaar (zo lang woon ik hier) tijd erg groot en breed geworden. En het bedekt de zonnepanelen. En voor het verwijderen en of nieuwe kleinere bomen in de Schoolstraat, Maar niet zozeer alles verwijderen het liefst om en om (wat aan de tuin grenzen) want we willen wel graag groen in de straat behouden. Maar dat de bomen in ieder geval wel gesnoeid gaan worden.

Kleinere compacte bomen

De bewoners zien een oplossing in het weghalen van de huidige bomen en het terugplaatsen van kleinere compacte bomen, om zo de schaduw van de zonnepanelen weg te halen. De bewoners wijzen daarbij naar de twee kleine bomen op het veldje halverwege de Schoolstraat, deze blijven volgens de bewoners klein en compact. De bewoners hopen dan ook dat de rest van de Schoolstraat ook deze bomen gaan krijgen.

Tekst gaat verder onder de foto

Vooral de bewoners van Schoolstraat 1 t/m 1F en de bewoners erom heen klagen over de naald/dennenbomen die verliezen zoveel kleine bladeren/naalden dat het voor de bewoners en uitdrukkelijk de bewoners op leeftijd die kunnen niet meer zo veel kracht zetten om de bladeren/naalden weg of op te vegen in en rondom hun tuin, het gaat ook naar binnen in hun huis en dat zijn wel zat, ze willen liever die bomen weg hebben en dan wat fijnere bomen ervoor teruggeplaatst hebben.

Ik woon hier sinds 2019 de bomen zijn echt hoger, groter en breder geworden. Ik vond het een prachtige straat met groen, maar doordat de bomen nu echt megagroot worden en het bijna een jungle wordt is het minder aantrekkelijk, tuurlijk de bomen zijn nog mooi maar niet voor een straat waar huizen staan,” gaat de briefschrijver verder.

Laatst ook met een storm viel er een megagrote zware tak uit de boom, het is dat wij met de auto weg waren anders was hij dwars door de voorruit heen gegaan en op de motorkap en wie is hier dan verantwoordelijk voor?! Ik moet elke dag met de auto naar mijn werk. “

Gevaar door afbrekende takken

De bomen vangen zoveel wind en verliezen of er breken zoveel takken dat het gevaarlijk is, de briefschrijver wijst op een incident toen de briefschrijver met de kinderen onderweg naar school was en toen ook een zware tak uit een boom viel, een kleine meter voor de briefschrijver en de kinderen.
net een kleine meter voor ons!

Als er nou kleinere fijnere bomen zouden staan dan is het allemaal minder gevaarlijk, hinderlijk en meer opbrengst voor de zonnepanelen. Zelfs Zonzo die de zonnepanelen heeft geplaatst heeft contact met jullie en de woonschakel gehad over het snoeien van de bomen omdat het meer groene energie op gaat leveren als de bomen kleiner zouden zijn. Goed snoeien of kleinere bomen geplaatst worden. Toen werd er gezegd de bewoners moeten zelf actie ondernemen, bij deze!” gaat de briefschrijver verder.

De bewoners van de Schoolstraat hebben nu een wensenlijstje gemaakt, zo willen ze dat de gemeente in overleg gaat met de bewoners over een herinrichting van de Schoolstraat in Opperdoes, de grote bomen grotendeels worden verwijderd en kleinere bomen terug worden geplaatst. Mocht deze optie niet mogelijk zijn dan de bomen snoeien.

Eén gedachte over “Bewoners Schoolstraat Opperdoes maken zich zorgen over de bomen in de straat, meer na- dan voordelen

  1. Niet alleen de bomen zelf maar ook de meidoorns (tot 6cm. Vlijmscherpe doorns) die (klaarblijkelijk) onverwoestbaar tussen de wortels wonen vormen gevaar voor spelende kindergezichtjes.

    Persoonlijk zie ik graag bloeiende bomen, als bv. Een tulpenboom of gouden regen. (Eventuele overlast van vallend blad worden mijn inziens gecompenseerd met mooie bloeiende bomen.

Reacties zijn gesloten.