Betalen met contant geld bij de middenstand, slim of niet, wij zochten het uit

MEDEMBLIK – Je ziet het regelmatig voorbij komen op de sociale media, oproepen om niet langer met de pin te betalen maar gewoon met contant geld, maar is dat wel slim? Wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje.

We beginnen met de voordelen. De grootste voordeel is dat je weet wat je in je knip hebt en wat je kunt uitgeven wat voor veel mensen een goede oplossing is om het huishoudboekje op orde te houden.

Maar dit voordeel weegt niet op tegen de vele nadelen, nadelen die zowel de consument als de winkelier parten speelt. Zo moet de winkelier als er weer met contant geld moet worden betaalt een flinke investering doen in nieuwe kassa’s, de huidige kassa’s hebben geen geldlade meer. De winkelier moet eer geld in huis halen om te kunnen wisselen bij het afrekenen. Bedrijven betalen hier geld over. Dan moeten de geldladen regelmatig geleegd worden, geld geteld worden, dit gebeurt door meerdere mensen, 1 die telt en 1 of 2 die toezicht houden of er geen fraude wordt gepleegd bij het tellen.

Dan moet het geld de kluis in, de meeste winkeliers hebben geen kluis meer dus die moet worden aangeschaft, wederom een forse investering. Het geld dat daarin wordt gelegd moet aan het einde van de dag in de nachtkluis bij de bank worden gestort, voor veel winkeliers betekend dat vaak naar Hoorn rijden om het geld te kunnen afstorten. Ook dit kost geld.

Éénmaal in de bank dan gaat de kassa pas echt rammelen, voor de bank dan. Het geld moet door een medewerker uit de nachtkluis worden gehaald, kost geld, het geld moet geteld worden, kost geld, het geld moet verwerkt worden door het te storten op de bankrekening van de winkelier, kost geld.

Al met al is de oproep om veel meer met contant geld te gaan betalen een oproep die de winkelier op hoge kosten jaagt en hij minder van de euro overgaat houden waardoor hij geen andere optie heeft op de prijzen te verhogen.

Daarom, betaal met je pin en betaal zo weinig mogelijk contant, als was het alleen maar om de criminelen niet de kas te geven de winkelier zijn geld af te pakken.

4 gedachten over “Betalen met contant geld bij de middenstand, slim of niet, wij zochten het uit

  1. Als ondernemer kan ik mij hier totaal niet in vinden: pintransacties worden ook berekend door de bank naar de ondernemer toe! En het is klinkklare onzin wat er beweert wordt over het geld storten: dit gaat heel eenvoudig via de geldmaat: Je hoeft niet eens te tellen, dat doet het apparaat voor je( staat gewoon in Medemblik, waarom zou je in godsnaam naar Hoorn moeten???? Wie heeft dat verzonnen?). Vaak moet je toch eens per dag de deur uit om boodschappen te doen, of wat dan ook en er zijn genoeg geldmaten waar je heel eenvoudig kunt storten. Zo heb je nooit veel geld in kas. Er komt helemaal geen bankkluis of medewerker aan te pas Dus de argumenten voor de ondernemers, zijn pertinent onjuist! Dan blijven over, de voordelen voor de consument, dat ze meer zicht hebben op het huishoudboekje én dat ook hun bank in ieder geval geen geld kan vragen voor hún pin transacties. Voortaan misschien bij zo’n onderzoek ook de bewuste partijen benaderen, voordat jullie dingen stellen die niet waar zijn. Ik sta jullie graag te woord.
    Met gastvrije groet,
    Inge Kuyt (www.lodge61.nl)

  2. Dat heb je ff mooi uitgelegd.
    Dat het contant geld weg moet is alleen maar om de burgers maar nog meer de middenstand te controleren en voor de rest niks ja een zootje onzin en bangmakerij

  3. Je kunt de burger op talloze manieren misleiden, zonder dat ze het door hebben, dit gebeurd dus elke dag opnieuw via diverse media, waar de aandacht gericht wordt op illusies die een zuiver beeld voor het echte leven vertroebelen.
    Veel uitingen op radio en tv zijn ernstig misleidend, geloof absoluut geen enkel persoon die zegt wat goed voor u is.

    Het is echt heel makkelijk om mensen te misleiden, het is vele malen moeilijker om ze te overtuigen dat ze misleid zijn.

    Mijn persoonlijke spreuk voor u is; VOLG NIEMAND maar BEGELEID JEZELF IN DIT RIJKE LEVEN.

  4. Pinnen is sneller en makkelijker voor de klant, maar voor ondernemers is het vaak ook goedkoper. Onderzoek van de KVK toont aan dat een pinbetaling een ondernemer 17 cent kost. Bij een contante betaling is dat gemiddeld 49 cent

Reacties zijn gesloten.