Beau Wagemaker sprint naar zesde plek in marathon Noordlaren

HOOGKARSPEL – Dat ene woordje maakt bij Beau extra krachten vrij, ‘natuurijs’, op het kunstijs kan de marathonschaatsster uit Hoogkarspel die voor de ploeg van PGM Bakker rijdt al iemand om rekening mee te houden, maar zodra er geschaatst wordt op natuurijs moet je altijd rekening houden met Beau. Haar palmares laat een mooie lijst van zeges en hoog genoteerde einduitslagen zien.

In het donker

De wedstrijd in Noordlaren werd niet op een baan van 400 meter verreden maar op een baan van 333 meter, kortere rechte einden en langere bochten, voor de schaatssters geen probleem maar de organisatie had de verlichting van de baan niet goed op orde. voor de start van de race van de dames werd het donker op de baan, de verlichting was oververhit geraakt en moest, ondanks de vrieskou, eerst afkoelen. toen die eenmaal genoeg waren afgekoeld konden de lampen weer aan enkel werd niet de hele baan in het licht gehuld, bijna de helft van de baan werd maar sporadisch verlicht waardoor de race een apart karakter kreeg.

De race zelf stond in het teken van deelneemsters die het avontuur op zochten, de ene na de andere ontsnapping uit het peloton maar ook dan weer een jagende peloton om de ontsnapping weer ongedaan te maken. Dat ging door tot op 26 ronden voor het einde toen een groep wel uit de greep van het peloton wist te blijven, in de kopgroep Loesanne van der Geest, teamgenote van Beau Wagemaker, maar de grootste favoriet, Marijke Groenewoud, leek de slag te gaan missen, die zat nog op haar gemak in het peloton.

Tekst gaat verder onder de video

Wel in de kopgroep Arianna Pruisscher, ploegmaat van Groenewoud en die kreeg duidelijk hoorbaar van coach Jillert Anema te horen dat ze het wat rustiger aan moest gaan doen om zo Groenewoud de kans te geven aan te sluiten, wat ook lukte maar in de kielzog van Groenewoud sloten ook nog eens een 20-tal andere rijdsters aan. Deze groep ging dan ook sprinten voor de eindzege.

In de laatste bocht gaf Groenewoud gas en wist toch nog met een ruime voorsprong te winnen, voor Lianne van Loon, de inlineskaatster op plaats 2, die een dag eerder nog 3e werd en voor Esther Kiel die een dag eerder 2e werd. Beau Wagemaker die de hele race bij de voorste had gereden, samen met haar ploeggenote Loesanne van der Geest, sprintte mee voor het eremetaal maar kwam net te kort voor een podium plaats en werd als zesde gekwalificeerd, dankzij die zesde plaats en de negende van een dag eerder staat Wagemaker nu in het algemeen klassement voor natuurijs op plaats 5.

Tekst gaat door onder de video

Aankomende zaterdag start Beau weer in de 11e Daikin Marathon cup op het ijs van Thialf in Heerenveen, een week later staat de 12e ronde op de agenda en dan gaat het grote werk echt beginnen, dan reist Beau Wagemaker af naar de Weissensee voor de Alternatieve Elfstedentocht en dan is zij zeker 1 van de kanshebbers voor een hoge notering. in 2020 werd ze al eens derde in deze tocht.

Na afloop deed Beau onderweg naar huis vanuit de auto haar relaas van de twee wedstrijden op natuurijs.