Afkeur PMD-afval HVC ruim onder landelijk gemiddelde

HVC

MEDEMBLIK – Ook HVC heeft te maken met vervuild PMD-afval, afval dat in container mag worden gedaan zoals plastic, melk- en yoghurt pakken en blik. Maar waar veel afvalverwerkers last hebben van vervuild PMD-afval valt dit in de eerste helft van 2023 bij HVC erg mee. Tot en met juni is 1,64% van de ingezamelde tonnen afval afkeur geweest, daar waar het in 2022 nog 7.16% en in 2021 7.3% was. Landelijk ligt dit op 10%

Lees ook: HVC produceerde recordhoeveelheid duurzame energie in 2022

Afkeur

In Nederland is afgesproken dat er maximaal 15% (gewicht) aan stoorstoffen in het brongescheiden PMD aanwezig mag zijn, daarboven wordt het afgekeurd en gaat het naar de verbrandingsovens in Alkmaar. Gemiddeld wordt er bij HVC gemeenten ca. 5% PMD afgekeurd vanwege teveel stoorstoffen. De controles die de gemeenten en HVC uitvoeren blijkt dus te werken

Lees ook: VVD West-Friesland: “moeten wij nog wel doorgaan met HVC?”

PMD-afval

PMD-afval, wat staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons, verwijst naar bepaalde soorten afval die apart moeten worden ingezameld. Het omvat plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen zoals blikjes en conservenblikken, en drankkartons zoals melkpakken en sappakken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Het scheiden van PMD-afval is belangrijk omdat het kan worden gerecycled en opnieuw kan worden gebruikt. Door PMD-afval apart in te zamelen, kan het worden verwerkt tot nieuwe producten, waardoor waardevolle grondstoffen worden bespaard en de impact op het milieu wordt verminderd.

Bij het verzamelen van PMD-afval is het belangrijk om het goed te sorteren en schoon te maken. Verwijder eventuele resten uit de verpakkingen en spoel ze indien nodig af voordat je ze in de daarvoor bestemde PMD-container of zak plaatst. Dit helpt bij het voorkomen van vervuiling en zorgt voor een efficiënte recycling.

Het apart inzamelen van PMD-afval is een duurzame keuze die bijdraagt aan een schonere en circulaire samenleving. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de specifieke richtlijnen en afvalinzamelingsmethoden die gelden in jouw regio. Samen kunnen we bijdragen aan een beter milieu door op de juiste manier om te gaan met PMD-afval.

Loading