Advocaat Priya Soekhai wil gerechtigheid voor Dimitri

NIBBIXWOUD – Dimitri uit Hoorn was nog maar 26 jaar toen hij gevonden werd in een sloot in Nibbixwoud, verdronken. Maar al snel kwam bij de politie het vermoeden van opzet naar boven. Diverse onderzoeken ter plaatste en na bestudering van camerabeelden kwam er een verdachte in beeld. Jama A. geen onbekende bij justitie werd aangehouden op verdenking dat hij te maken heeft gehad bij de dood van Dimitri.

Na de twee dagen durende inhoudelijke zitting kwam de totaal niet verwachte uitspraak van de rechtbank dat Jama A. werd vrijgesproken omdat niet 100% kon worden bewezen dat hij met de dood van Dimitri te maken heeft gehad. Wel werd Jama A. veroordeeld voor een gewelddadige inbraak bij een 87-man in Nibbixwoud.

Lees ook: Rechtbank spreekt de Jama A. uit Nibbixwoud vrij van betrokkenheid dood Dimitri uit Hoorn

Het Openbaar Ministerie is direct na de uitspraak in hoger beroep gegaan, ook verbaasd over de vrijspraak van Jama A. Advocaat Priya Soekhai zegt over dit alles: “Aan de rechters komt een grote mate van vrijheid in de bewijswaardering en selectie toe. Voor de nabestaanden is het onverteerbaar dat de verdachte is vrijgesproken en op vrije voeten is. Zij stellen zich op het standpunt dat de verdachte wel degelijk verantwoordelijk is voor de dood van Dimitri. Volgens hen is de verdachte gevaarlijk en onberekenbaar. De nabestaanden blijven hoop houden dat het recht zal zegevieren

Ondanks dat het openbaar ministerie volgens Soekhai meer dan voldoende bewijs aanleverde om de schuld van Jama A. te bewijzen oordeelde de rechtbank dat er onvoldoende bewijs is dat Jama A. diegene is geweest die Dimitri om het leven heeft gebracht. Volgens de rechtbank zijn de beelden onduidelijk en daarbij gaat de rechtbank mee in het alternatieve scenario dat Jama A. zelf aanleverde. Jama A. verklaarde tijdens de inhoudelijke zitting dat hij die nacht met Dimitri op de scootmobiel naar Nibbixwoud is gereden en dat hij al afscheid van Dimitri in Hoorn heeft genomen. Volgens Jama A. zou hij fietsend naar huis zijn gereden waarna hij met zijn mobieltje YouTube filmpjes zou hebben bekeken.

Lees ook: Vijftien jaar cel geëist voor doden van gehandicapte Dimitri in Nibbixwoud

Priya Soekhai: “De nabestaanden zijn er nog steeds van overtuigd dat Jama A. verantwoordelijk is voor de dood van hun dierbare Dimitri”

Wanneer het hoger beroep plaatsvind is nog niet bekend.