Aantekening op strafblad schrikt veel Westfriezen niet af en halen vuurwerk uit België

WEST-FRIESLAND – Sinds 18 december is het algemene vuurwerkverbod in werking in Nederland. Wordt je vanaf die dag gesnapt met (illegaal) vuurwerk dan krijg je behalve een boete van minimaal 100 euro boete en een aantekening op je strafblad. Deze aantekening kan dan weer gevolgen hebben voor de rest van je leven als je bijvoorbeeld een hypotheek wil gaan aanvragen of bij een (semi) overheidsinstelling wil gaan werken.
Maar dat schrik veel Westfriezen niet echt af en halen massaal grote hoeveelheden vuurwerk in België waar het hele jaar door vuurwerk verkocht mag worden. De kans is dus groot dat tijdens de jaarwisseling er alsnog voor miljoenen aan vuurwerk de lucht in wordt geschoten.
De 23-jarige Jordy uit Enkhuizen zegt dat wat hem betreft de regering de middelvinger kan krijgen, ‘fuck-it, ik ga gewoon vuurwerk afsteken om middernacht, het hoort er nu eenmaal bij en ze verbieden al zoveel,‘  Johan en Eelco uit Hoorn denken er net zo over, de beide broers (17 en 19 jaar), ‘Als ze in Den Haag denken dat wij ons rustig gaan houden met oud/nieuw zitten ze er toch flink naast, we hebben voor 300 euro vuurwerk gehaald in België en dat gaat toch echt worden afgestoken met oud/nieuw in Hoorn.’
Bang voor de politie of handhaving zijn ze niet, Jordy: “Hier in Enkhuizen is de politie en handhaving verdwenen zodra de zon ondergaat en zie je niemand meer,‘  en ook Johan en Eelco denken er precies zo over.. ‘Reken maar dat in Hoorn wij niet de enigen zijn, wij kennen grote groepen jongeren die samen vuurwerk hebben gekocht en dat in Hoorn gaan afsteken, het gaat een mooie nacht worden,’ aldus de beide jongens.

Geen Nieuwjaarsvuur in Opperdoes

Het traditionele nieuwjaarsvuur in Opperdoes gaat wederom niet door en dat zet bij een groep jongeren in Opperdoes toch kwaadbloed. ‘Carbidschieten is ons al ontnomen, vuurwerk mag niet meer en nu ook het traditionele nieuwjaarsvuur bij de kerk mag niet meer,’  zeggen twee van de groepsleden tegen de redactie.
De beide jongens willen niets zeggen over geruchten dat er toch wat in de planning staat in Opperdoes op nieuwjaarsdag.. ‘De verrader leest ook mee,’ aldus de beide jongens. (Namen bekend bij de redactie)